Lekkostrawne/ Śniadania/ Szybkie/ Wegańskie

Łatwa i szybka kasza jaglana z cukinią, bakłażanem i papryką

Szybka w przygotowaniu kasza jaglana z warzywami na śniadanie lub lunch do pracy i na uczelnie 😉

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania jednej porcji będziesz potrzebować:

  • 4 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • garść pokrojonej w kostkę cukinii
  • garść pokrojonego w kostkę bakłażana
  • garść pokrojonej w kostkę papryki
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę szalotki
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • oliwa/olej
  • woda
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • szczypiorek
  • pietruszka

Przygotowanie:

  1. Kasze jaglaną wsypać na sito i przepłukać pod ciepłą, bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać wodą na około 1,5 cm ponad kaszę. Wsypać szczyptę soli i gotować pod przykryciem około 10 minut, aż kaszą stanie się miękka.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cukinię, bakłażana i paprykę. Chwilę podsmażyć i doprawić czosnkiem, papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Kiedy warzywa lekko zmiękną i będą złote, dodać szalotkę. Smażyć jeszcze minutę/dwie.
  3. Do usmażonych warzyw wrzucić ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  4. Kaszę przełożyć na talerz i posypać posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

Porady:

Długość gotowania kaszy zależy od firmy z jakiej korzystasz.

Kasza powinna wchłonąć całą wodę i się nie przypalić. Jeśli podczas gotowania cała woda odparuje, a kasza zacznie przywierać do garnka, to dolać więcej wody.

Długość smażenia warzyw zależy od wielkości kostki.

Łatwa i szybka kasza jaglana z cukinią, bakłażanem i papryką

Wydrukuj przepis
Porcje: 1 Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 4 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • garść pokrojonej w kostkę cukinii
  • garść pokrojonego w kostkę bakłażana
  • garść pokrojonej w kostkę papryki
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę szalotki
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • oliwa
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • szczypiorek
  • pietruszka

Sposób przygotowania

1

Kasze jaglaną wsypać na sito i przepłukać pod ciepłą, bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać wodą na około 1,5 cm ponad kaszę. Wsypać szczyptę soli i gotować pod przykryciem około 10 minut, aż kaszą stanie się miękka.

2

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cukinię, bakłażana i paprykę. Chwilę podsmażyć i doprawić czosnkiem, papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Kiedy warzywa lekko zmiękną i będą złote, dodać szalotkę. Smażyć jeszcze minutę/dwie.

3

Do usmażonych warzyw wrzucić ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

4

Kaszę przełożyć na talerz i posypać posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

Notatki

Długość gotowania kaszy zależy od firmy z jakiej korzystasz. Kasza powinna wchłonąć całą wodę i się nie przypalić. Jeśli podczas gotowania cała woda odparuje, a kasza zacznie przywierać do garnka, to dolać więcej wody. Długość smażenia warzyw zależy od wielkości kostki.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz