Składniki & przygotowanie
Do przygotowania pięciu porcji potrzebujesz:
- 200 g kiełbasy bezglutenowej ( użyłam firmy Konspol)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 większa cukinia
- 300 g pieczarek
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Pozbyć się gniazd w paprykach i pokroić w plastry. Cukinię, pieczarki i cebulę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki, pozbyć się gniazd. Pokroić i wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują.
- Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić kiełbasę i cebulę. Smażyć około 3 minuty.
- Dodać czosnek i wymieszać. Dołożyć paprykę i podsmażyć około 3 minuty. Dodać cukinię i smażyć kolejne 3 minuty. Przyprawić.
- Dodać pieczarki i dusić kilka minut.
- Rozgotowane pomidory zblendować i wymieszać z warzywami. Doprawić i gotowe!
Porady:
Aby zaoszczędzić czas możesz użyć pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej.
Leczo
Wydrukuj przepisSkładniki
- 200 g kiełbasy bezglutenowej ( użyłam firmy Konspol)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 większa cukinia
- 300 g pieczarek
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Pozbyć się gniazd w paprykach i pokroić w plastry. Cukinię, pieczarki i cebulę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki, pozbyć się gniazd. Pokroić i wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują.
Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić kiełbasę i cebulę. Smażyć około 3 minuty.
Dodać czosnek i wymieszać. Dołożyć paprykę i podsmażyć około 3 minuty. Dodać cukinię i smażyć kolejne 3 minuty. Przyprawić.
Dodać pieczarki i dusić kilka minut.
Rozgotowane pomidory zblendować i wymieszać z warzywami. Doprawić i gotowe!
Notatki
Aby zaoszczędzić czas możesz użyć pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej.
Brak komentarzy