Dania główne

Leczo

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania pięciu porcji potrzebujesz:

  • 200 g kiełbasy bezglutenowej ( użyłam firmy Konspol)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 większa cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Pozbyć się gniazd w paprykach i pokroić w plastry. Cukinię, pieczarki i cebulę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki, pozbyć się gniazd. Pokroić i wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują.
  3. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić kiełbasę i cebulę. Smażyć około 3 minuty.
  4. Dodać czosnek i wymieszać. Dołożyć paprykę i podsmażyć około 3 minuty. Dodać cukinię i smażyć kolejne 3 minuty. Przyprawić.
  5. Dodać pieczarki i dusić kilka minut.
  6. Rozgotowane pomidory zblendować i wymieszać z warzywami. Doprawić i gotowe!

Porady:

Aby zaoszczędzić czas możesz użyć pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej.

Leczo

Wydrukuj przepis
Porcje: 5 porcji Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 200 g kiełbasy bezglutenowej ( użyłam firmy Konspol)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 większa cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Pozbyć się gniazd w paprykach i pokroić w plastry. Cukinię, pieczarki i cebulę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.

2

Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki, pozbyć się gniazd. Pokroić i wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują.

3

Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić kiełbasę i cebulę. Smażyć około 3 minuty.

4

Dodać czosnek i wymieszać. Dołożyć paprykę i podsmażyć około 3 minuty. Dodać cukinię i smażyć kolejne 3 minuty. Przyprawić.

5

Dodać pieczarki i dusić kilka minut.

6

Rozgotowane pomidory zblendować i wymieszać z warzywami. Doprawić i gotowe!

Notatki

Aby zaoszczędzić czas możesz użyć pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz