Składniki & przygotowanie
Do przygotowania dwóch porcji makaronu potrzebujesz:
- 120 g makaronu ryżowego (wstążki)
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- imbir wielkości kciuka
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 4 łyżki oleju wokol firmy BIO PLANETE
- 4 łyżki oleju sezamowego
- szczypta chili
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 4 łyżki soku z limonki
- sólopcjonalnie:
- sezam
Przygotowanie:
- Obraną marchewkę zetrzeć na paski za pomocą obieraczki.
- Makaron gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalać zimną wodą i odcedzić.
- Odciąć końcówki fasolki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z wodą i zagotować. Po dwóch minutach odcedzić.
- Szalotkę i imbir pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej wokół i dwie łyżki oleju sezamowego. Dodać cebulę, imbir i szczyptę chili. Smażyć 30 sekund. Dodać marchew, fasolkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, cukrem i sokiem z limonki.
- Na patelnię przełożyć ugotowany makaron, dodać olej sezamowy i wymieszać.
- Podawać posypane szczypiorkiem i sezamem.
Makaron ryżowy z fasolką szparagową i marchewką
Wydrukuj przepisSkładniki
- 120 g makaronu ryżowego (wstążki)
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- imbir wielkości kciuka
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 4 łyżki oleju wokol firmy BIO PLANETE
- 4 łyżki oleju sezamowego
- szczypta chili
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 4 łyżki soku z limonki
- sól
- opcjonalnie:
- sezam
Sposób przygotowania
Obraną marchewkę zetrzeć na paski za pomocą obieraczki.
Makaron gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalać zimną wodą i odcedzić.
Odciąć końcówki fasolki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z wodą i zagotować. Po dwóch minutach odcedzić.
Szalotkę i imbir pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej wokół i dwie łyżki oleju sezamowego. Dodać cebulę, imbir i szczyptę chili. Smażyć 30 sekund. Dodać marchew, fasolkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, cukrem i sokiem z limonki.
Na patelnię przełożyć ugotowany makaron, dodać olej sezamowy i wymieszać.
Podawać posypane szczypiorkiem i sezamem.
Brak komentarzy