Składniki & przygotowanie
Do przygotowania dwóch porcji będziesz potrzebować:
- 200 g szerokiego makronu ryżowego
- marchew
- 250 g boczniaków
- 1 papryka
- szalotka
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- olej
- woda
- sól
- pieprz
Sos:
- około 100 ml warzywnego bulionu
- 3 łyżki bezglutenowego sosu teriyaki
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki pasty tamaryndowej lub 1 łyżeczka soku z limonki
Dodatkowo:
- dymka
- sezam
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 30 minut do namoczenia.
- W miseczce wymieszać składniki na sos.
- Szkotkę obrać i pokroić w kostkę. Boczniaki i paprykę pokroić w paski. Za pomocą obieraczki zetrzeć marchewkę na paski lub pokroić w słupki.
- Na dużej patelni lub woku mocno rozgrzać olej i wrzucić boczniaki, marchewkę i paprykę. Doprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć, aż warzywa zrobią się lekko złote. Wrzucić imbir i szalotkę, jeszcze chwilę smażyć.
- Makaron wyjąć z wody i wrzucić na patelnie z warzywami. Zmniejszyć ogień i wlać sos. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Mieszać do czasu, aż makaron zmięknie i wchłonie sos (około minuty/dwóch). Jeśli sos wyparuje, a makaron nadal będzie twardy, to należy dolać więcej bulionu.
- Makaron przełożyć na talerze. Posypać sezamem i posiekaną dymką.
Porady:
Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie, nie gotować! Gotowanie spowoduje, że makaron będzie miękki i klejący. Dzięki namoczeniu makaron tylko lekko zmięknie, a na patelni po dodaniu sosu wchłonie wszystkie smaki i pokryje się sosem.
Makaron zamoczony we wodzie, może leżeć dwa dni w lodówce lub nawet dłużej.
Im większa patelnia, tym łatwiej i sprawniej będzie się przygotowywać to danie. Mała patelnia może spowodować, że warzywa puszczą wodę i się podduszą, a nie przysmażą.
Smażenie na patelni nie zajmuje wiele czasu. Warzywa smażyć na dużym ogniu, ale nie za długo. Nie chcemy ich ugotować tylko przysmażyć na złoto, tak aby nadal były lekko chrupiące.
W wersji wegańskiej zamiast miodu możesz dodać brązowy cukier.
1. Makaron ryżowy zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 30 minut do namoczenia. 2. W miseczce wymieszać składniki na sos. 3. Szkotkę obrać i pokroić w kostkę. Boczniaki i paprykę pokroić w paski. Za pomocą obieraczki zetrzeć marchewkę na paski lub pokroić w słupki. 4. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej i wrzucić boczniaki, marchewkę i paprykę. Doprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć, aż warzywa zrobią się lekko złote. Wrzucić imbir i szalotkę i jeszcze chwilę smażyć. 5. Makaron wyjąć z wody i wrzucić na patelnie z warzywami. Zmniejszyć ogień i wlać sos. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Mieszać do czasu, aż makaron zmięknie i wchłonie sos (około minuty/dwóch). Jeśli sos wyparuje, a makaron nadal będzie twardy, to należy dolać więcej bulionu. 6. Makaron przełożyć na talerze. Posypać sezamem i posiekaną dymką. Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie, nie gotować! Gotowanie spowoduje, że makaron będzie miękki i klejący. Dzięki namoczeniu makaron tylko lekko zmięknie, a na patelni po dodaniu sosu wchłonie wszystkie smaki i pokryje się sosem.
Makaron zamoczony we wodzie, może leżeć dwa dni w lodówce lub nawet dłużej.
Im większa patelnia, tym łatwiej i sprawniej będzie się przygotowywać to danie. Mała patelnia może spowodować, że warzywa puszczą wodę i się podduszą, a nie przysmażą.
Smażenie na patelni nie zajmuje wiele czasu. Warzywa smażyć na dużym ogniu, ale nie za długo. Nie chcemy ich ugotować tylko przysmażyć na złoto, tak aby nadal były lekko chrupiące.
W wersji wegańskiej zamiast miodu możesz dodać brązowy cukier.
Makaron ryżowy z warzywami w sosie teriyaki
Wydrukuj przepis
Składniki
Sposób przygotowania
Notatki
Brak komentarzy