Dania główne/ Makarony

Makaron spaghetti z sosem z nerkowców

Sos z orzechów nerkowca jest alternatywą dla sosu śmietanowego. Niezbędne jest użycie płatków drożdżowych do jego przygotowania, nadają one lekko serowego smaku. Można je kupić przez internet w sklepach ze zdrową żywnością. Ja korzystam z płatków firmy Naturata.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 3 porcji będziesz potrzebować:

  • 300 g bezglutenowego makaronu spaghetti
  • 100 g orzechów nerkowca (użyłam firmy Denver Food)
  • 300 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki bezglutenowych płatków drożdżowych (użyłam firmy Naturata)
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprzopcjonalnie:
  • świeże oregano do posypania

Przygotowanie:

  1. Orzechy zalać 150 ml cieplej wody i odstawić aż zmiękną (około 3 godziny).
  2. Nerkowce odcedzić. W termomiksie umieścić orzechy, czosnek, płatki drożdżowe i dolać 150 ml wody. Zblendować na gładką masę. Dobrze przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać sos, a następnie makaron.
  5. Wszystko razem wymieszać i podgrzać (dodać oregano). Przełożyć na talerze.

Porady:

Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dolać trochę przegotowanej wody na patelnię.

Makaron spaghetti z sosem z nerkowców

Wydrukuj przepis
Porcje: dla 3 osób Czas przygotowania: 20 minut + namoczenie orzechów

Składniki

  • 300 g bezglutenowego makaronu spaghetti
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 300 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki bezglutenowych płatków drożdżowych
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie:
  • świeże oregano do posypania

Sposób przygotowania

1

1. Orzechy zalać 150 ml cieplej wody i odstawić aż zmiękną (około 3 godziny).

2

2. Nerkowce odcedzić. W termomiksie umieścić orzechy, czosnek, płatki drożdżowe i dolać 150 ml wody. Zblendować na gładką masę. Dobrze przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3

3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

4

4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać sos, a następnie makaron.

5

5. Wszystko razem wymieszać i podgrzać (dodać oregano).

6

6. Przełożyć na talerze

Notatki

Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dolać trochę przegotowanej wody na patelnię.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz