Dania główne/ Makarony/ Szybkie/ Wegańskie

Makaron ze szparagami, cukinią i porem w kremowym sosie

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dwóch potrzebujesz:

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 łyżka drobno pokrojonego w kostkę pora (biała część)
  • około 100-150 ml śmietanki ryżowej (można użyć sojowej lub zwykłej 30%)
  • 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti (użyłam makaronu z ciecierzycy)
  • 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • wegański parmezan (można użyć zwykłego)

Przygotowanie:

  1. Odciąć końcówki szparagów i pokroić na około 0,5 cm plastry.
  2. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, a następnie w pokroić w plastry.
  3. W garnku zagotować wodę i ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. W międzyczasie na patelni rozgrzać około 3 łyżki oliwy. Wrzucić szparagi i cukinię. Doprawić i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i będą lekko złote. Na koniec dodać por i jeszcze chwile smażyć.
  5. Odcedzić makaron i przełożyć na patelnię z warzywami. Zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i posypać posiekaną pietruszką.
  6. Makaron przełożyć na talerze i posypać parmezanem.

Makaron ze szparagami, cukinią i porem w kremowym sosie

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 łyżka drobno pokrojonego w kostkę pora (biała część)
  • około 100-150 ml śmietanki ryżowej (można użyć sojowej lub zwykłej 30%)
  • 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti (użyłam makaronu z ciecierzycy)
  • 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • natka pietruszki
  • wegański parmezan (można użyć zwykłego)

Sposób przygotowania

1

Odciąć końcówki szparagów i pokroić na około 0,5 cm plastry.

2

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, a następnie w pokroić w plastry.

3

W garnku zagotować wodę i ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

4

W międzyczasie na patelni rozgrzać około 3 łyżki oliwy. Wrzucić szparagi i cukinię. Doprawić i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i będą lekko złote. Na koniec dodać por i jeszcze chwile smażyć.

5

Odcedzić makaron i przełożyć na patelnię z warzywami. Zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i posypać posiekaną pietruszką.

6

Makaron przełożyć na talerze i posypać parmezanem.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz