Składniki & przygotowanie
Do przygotowania dwóch potrzebujesz:
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 6 zielonych szparagów
- 1 łyżka drobno pokrojonego w kostkę pora (biała część)
- około 100-150 ml śmietanki ryżowej (można użyć sojowej lub zwykłej 30%)
- 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti (użyłam makaronu z ciecierzycy)
- 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- oliwa
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- wegański parmezan (można użyć zwykłego)
Przygotowanie:
- Odciąć końcówki szparagów i pokroić na około 0,5 cm plastry.
- Cukinie przekroić wzdłuż na pół, a następnie w pokroić w plastry.
- W garnku zagotować wodę i ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W międzyczasie na patelni rozgrzać około 3 łyżki oliwy. Wrzucić szparagi i cukinię. Doprawić i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i będą lekko złote. Na koniec dodać por i jeszcze chwile smażyć.
- Odcedzić makaron i przełożyć na patelnię z warzywami. Zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i posypać posiekaną pietruszką.
- Makaron przełożyć na talerze i posypać parmezanem.
Makaron ze szparagami, cukinią i porem w kremowym sosie
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 mała cukinia
- 6 zielonych szparagów
- 1 łyżka drobno pokrojonego w kostkę pora (biała część)
- około 100-150 ml śmietanki ryżowej (można użyć sojowej lub zwykłej 30%)
- 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti (użyłam makaronu z ciecierzycy)
- 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- oliwa
- sól
- pieprz
- Dodatkowo:
- natka pietruszki
- wegański parmezan (można użyć zwykłego)
Sposób przygotowania
Odciąć końcówki szparagów i pokroić na około 0,5 cm plastry.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, a następnie w pokroić w plastry.
W garnku zagotować wodę i ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie na patelni rozgrzać około 3 łyżki oliwy. Wrzucić szparagi i cukinię. Doprawić i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i będą lekko złote. Na koniec dodać por i jeszcze chwile smażyć.
Odcedzić makaron i przełożyć na patelnię z warzywami. Zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i posypać posiekaną pietruszką.
Makaron przełożyć na talerze i posypać parmezanem.
Brak komentarzy