Ciasta/ Słodkie/ Świąteczne

Mazurek wielkanocny

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dwóch okrągłych mazurków będziesz potrzebować:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 150 g masła z lodówki (użyłam wegańskiego)
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • szczypta soli
  • 25 g cukru pudru

dodatkowo:

  • papier do pieczenia
  • okrągła foremka do pieczenia o średnicy 23cm
  • lukier do ozdoby
  • bakalie do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zalać gorącą wodą i wymieszać.
  2. W robocie kuchennym umieścić suche składniki. Dodać masło i wymieszać. W trakcie mieszania dodać siemię. Ciasto wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Z papieru do pieczenia wyciąć trzy prostokąty wielkości blachy.
  5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na blacie ułożyć jedną część pomiędzy dwa papiery do pieczenia. Rozwałkować na kształt koła na grubość około 0,5 cm. Zdjąć papier od góry i wykroić okrągłą formą kształt. Przełożyć na blachę wraz z papierem. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
  6. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
  7. Po upływie czasu wyjąć mazurek i odstawić do wystygnięcia.
  8. Ozdobić lukrem lub kremem i bakaliami.

Porady:

Z podanej porcji ciasta wychodzą dwa mazurki o średnicy 23 cm. Kształt mazurka jest dowolny. Możesz przygotować jeden duży, dwa średniej wielkości, a nawet małe w kształcie jajek (zmniejsz wtedy czas pieczenia do koło 15 minut.)

Mazurek wielkanocny

Wydrukuj przepis
Porcje: dwa okrągłe mazurki o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina w lodówce + 25 minut pieczenia

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 150 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • szczypta soli
  • 25 g cukru pudru
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • okrągła forma do pieczenia o średnicy 23 cm
  • lukier do ozdoby
  • bakalie do ozdoby

Sposób przygotowania

1

Siemię lniane zalać gorącą wodą i wymieszać.

2

W robocie kuchennym umieścić suche składniki. Dodać masło i wymieszać. W trakcie dodać siemię. Ciasto wyrobić do uzyskania jednolitej masy.

3

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

4

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Z papieru do pieczenia wyciąć trzy prostokąty wielkości blachy.

5

Ciasto podzielić na dwie równe części. Na blacie ułożyć jedną część pomiędzy dwa papiery do pieczenia. Rozwałkować na kształt koła na grubość około 0,5 cm. Zdjąć papier od góry i wykroić okrągłą formą ciasto. Przełożyć na blachę wraz z papierem. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.

6

Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.

7

Po upływie czasu wyjąć mazurek i odstawić do wystygnięcia. Ozdobić lukrem, karmelem i bakaliami.

Notatki

Z podanej porcji ciasta wychodzą dwa mazurki o średnicy 23 cm. Kształt mazurka jest dowolny. Możesz przygotować jeden duży, dwa średniej wielkości a nawet małe w kształcie jajek (zmniejsz wtedy czas pieczenia do koło 15 minut.)

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz