Składniki & przygotowanie
Do przygotowania potrzebujesz:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 8 cm kawałek pora
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- około 1/2 szklanki bezglutenowej bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Marchew i pietruszkę obrać i zetrze na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć warzywa. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski, aby wystygły.
- Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wyrobić i połączyć z warzywami.
- Uformować średniej wielkości kulki, spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i włożyć kotleciki. Smażyć około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Porady:
Czas smażenia może się różnić ze względu na wielkość kotlecików.
Mięsno-warzywne kotleciki
Wydrukuj przepisSkładniki
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 8 cm por
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- około 1/2 szklanki bezglutenowej bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Marchew i pietruszkę obrać i zetrze na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć warzywa. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski, aby wystygły.
Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wyrobić i połączyć z warzywami.
Uformować średniej wielkości kulki, spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i włożyć kotleciki. Smażyć około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Notatki
Czas smażenia mięsa może się różnić ze względu na wielkość kotlecików.
Brak komentarzy