Dania główne/ Mięsa

Mięsno-warzywne kotleciki

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 8 cm kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1/2 szklanki bezglutenowej bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Marchew i pietruszkę obrać i zetrze na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć warzywa. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski, aby wystygły.
  3. Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wyrobić i połączyć z warzywami.
  4. Uformować średniej wielkości kulki, spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać olej i włożyć kotleciki. Smażyć około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

Porady:

Czas smażenia może się różnić ze względu na wielkość kotlecików.

Mięsno-warzywne kotleciki

Wydrukuj przepis
Porcje: 18 sztuk Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 8 cm por
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1/2 szklanki bezglutenowej bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Marchew i pietruszkę obrać i zetrze na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por pokroić w kostkę.

2

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć warzywa. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski, aby wystygły.

3

Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wyrobić i połączyć z warzywami.

4

Uformować średniej wielkości kulki, spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.

5

Na patelni rozgrzać olej i włożyć kotleciki. Smażyć około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

Notatki

Czas smażenia mięsa może się różnić ze względu na wielkość kotlecików.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz