Ciastka/ Słodkie/ Świąteczne

Mini mazurki z kremem z orzechów nerkowca

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • Mazurki:
    • 100 g mąki ryżowej
    • 100 g mąki jaglanej
    • 50 g mąki z tapioki
    • 150 g masła (użyłam wegańskiego)
    • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
    • 6 łyżek gorącej wody
    • szczypta soli
    • 40 g cukru pudru
  • Krem:
    • 200 g orzechów nerkowca
    • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (1/2 szklanki)
    • 40 g suszonych daktyli bez pestek
    • 2 łyżki syropu klonowego
    • 2 łyżki oleju kokosowego
    • opcjonalnie: kilka łyżki wody

Dodatkowo:

  • bakalie
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza
  • okrągła foremka/szklanka do wycinania mazurków

Przygotowanie:

Mazurki:

  1. Siemię lniane zalać gorącą wodą i wymieszać. Ostawić na 5 minut.
  2. W robocie kuchennym umieścić suche składniki. Dodać masło i wymieszać. W trakcie dodać namoczone siemię. Wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na około 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinać okrągłe kształty. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć mazurki. Piec w piekarniku około 15-20 minut.
  6. Po upływie czasu wyjąć mazurki i odstawić do wystygnięcia.

Krem:

  1. Orzechy nerkowca zalać ciepłą woda i zostawić do namoczenia przez noc.
  2. Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut aż zmiękną.
  3. Namoczone orzechy odcedzić i przełożyć do termomiksu. Dodać odcedzone daktyle, syrop klonowy i olej kokosowy. Zmiksować na gładką masę (jeśli potrzeba dodać łyżkę/ dwie wody).
  4. Schłodzić w lodówce.

Mazurki posmarować kremem i ozdobić bakaliami 🙂

Porady:

Długość pieczenia zależy od grubości i wielkości mazurków.

Krem najlepiej nakładać zaraz przed zjedzeniem, aby ciasto nie zmiękło.

Jeśli wolisz tradycyjny mazurek, zamiast kremu z orzechów nerkowca podaj go z lukrem i bakaliami. Na moim blogu znajdziesz też przepis na krem z suszonych daktyli, który świetnie pasuje do mazurków.

Mini mazurki z kremem z orzechów nerkowca

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 blachy małych mazurków

Składniki

  • Mazurki:
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 150 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • szczypta soli
  • 40 g cukru pudru
  • Krem:
  • 200 g orzechów nerkowca
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (1/2 szklanki)
  • 40 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • opcjonalnie: kilka łyżki wody
  • Dodatkowo:
  • bakalie
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza
  • okrągła foremka/szklanka do wycinania mazurków

Sposób przygotowania

1

Mazurki:

2

Siemię lniane zalać gorącą wodą i wymieszać. Ostawić na 5 minut.

3

W robocie kuchennym umieścić suche składniki. Dodać masło i wymieszać. W trakcie dodać namoczone siemię. Wyrobić do uzyskania jednolitej masy.

4

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

5

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

6

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na około 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinać okrągłe kształty. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć mazurki. Piec w piekarniku około 15-20 minut.

7

Po upływie czasu wyjąć mazurki i odstawić do wystygnięcia.

8

Krem:

9

Orzechy nerkowca zalać ciepłą woda i zostawić do namoczenia przez noc.

10

Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut aż zmiękną.

11

Namoczone orzechy odcedzić i przełożyć do termomiksu. Dodać odcedzone daktyle, syrop klonowy i olej kokosowy. Zmiksować na gładką masę (jeśli potrzeba dodać łyżkę/ dwie wody).

12

Schłodzić w lodówce.

13

Mazurki posmarować kremem i ozdobić bakaliami 🙂

Notatki

Długość pieczenia zależy od grubości i wielkości mazurków. Krem najlepiej nakładać zaraz przed zjedzeniem, aby ciasto nie zmiękło. Jeśli wolisz tradycyjny mazurek, zamiast kremu z orzechów nerkowca podaj go z lukrem i bakaliami. Na moim blogu znajdziesz też przepis na krem z suszonych daktyli, który świetnie pasuje do mazurków.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz