Ciastka/ Słodkie

Mini pączki kładzione łyżką

TAK! To już jutro- tłusty czwartek, czyli jedyny dzień w roku kiedy można bez ograniczeń objadać się pączkami  🙂 Z tej okazji przygotowałam pyszne mini pączki. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie.

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować:

  • 300 g mix mąki uniwersalnej (użyłam z firmy Bezgluten)
  • około 330 ml ciepłego napoju ryżowego
  • 2 jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka spirytusu
  • 32g bezglutenowego cukru wanilinowego
  • około litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski  wlać napój roślinny, wsypać drożdże i cukier wanilinowy. Zamieszać.
  2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać mikserem na gładką masę.
  3. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (około 45 minut).
  4. W garnku rozgrzać olej do temperatury około 170 stopni.
  5. Przy pomocy łyżki nabierać ciasto, następnie włożyć je do naczynia z olejem i przy użyciu drugiej łyżki zsunąć ciasto do garnka. Smażyć partiami, aby na siebie nie nachodziły, do uzyskania lekko brązowego koloru.
  6. Odsączyć na ręczniku papierowym, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Porady:

Ilość napoju roślinnego zależy od rodzaju mąki.

Napój roślinny nie powinien być za ciepły. Jeśli podgrzejesz je powyżej 40 stopni, to drożdże zginą i ciasto nie urośnie.

Ciasto będzie gotowe do smażenia, kiedy zwiększy swoją objętość dwukrotnie. U mnie zajmuje to około 45 minut.

Mini pączki kładzione łyżką

Wydrukuj przepis
Porcje: 20 sztuk Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 300 g mąki uniwersalnej (BEZGLUTEN)
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 8 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka spirytusu
  • paczka bezglutenowego cukru wanilinowego - 32g
  • około litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania

1

Do miski  wlać napój roślinny, wsypać drożdże i cukier wanilinowy. Zamieszać.

2

Dodać pozostałe składniki i wymieszać mikserem na gładką masę. 

3

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (około 45 minut).

4

W garnku rozgrzać olej do temperatury około 170 stopni. 

5

Przy pomocy łyżki nabierać ciasto, następnie włożyć je do naczynia z olejem i przy użyciu drugiej łyżki zsunąć ciasto do garnka. Smażyć partiami, aby na siebie nie nachodziły, do uzyskania lekko brązowego koloru.

6

Odsączyć na ręczniku papierowym, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Notatki

Ilość napoju roślinnego zależy od rodzaju mąki. Napój roślinny nie powinien być za ciepły. Jeśli podgrzejesz je powyżej 40 stopni, to drożdże zginą i ciasto nie urośnie. Ciasto będzie gotowe do smażenia, kiedy zwiększy swoją objętość dwukrotnie. U mnie zajmuje to około 45 minut. 

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz