Składniki & przygotowanie
Potrzebujesz:
- 18 sztuk małych młodych ziemniaków
- 500 g zielonych szparagów
- 3 dużej garści pokrojonego jarmużu
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki oliwy
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Pesto:
- pęczek liści rzodkiewki
- 100 ml oliwy
- garść orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie :
I Etap-> Pesto:
-
- Liście rzodkiewki dokładnie umyć.
- W wysokim naczyniu umieścić orzechy i lekko zblednować. Następnie dodać liście rzodkiewki, czosnek i oliwę, zblendować. Doprawić solą i pieprzem.
-
- Ziemniaki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przekroić na pół.
- W międzyczasie umyć szparagi i oderwać zdrewniałe końcówki (około 3 cm). Przekroić je na pół, a następnie wzdłuż. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szparagi. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć kilka minut.
- Jarmuż umyć i pozbyć się grubych łodyg. W małym garnku zagotować wodę i zblanszować jarmuż.
- Warzywa przełożyć do miski i dodać pesto. Wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Porady:
Blanszowanie polega na szybkim zanurzeniu warzyw we wrzątku, a następnie odcedzeniu i przelanie zimną wodą.
Nie dodawaj od razu całego pesto. Możliwe, że nie będziesz musiał zużywać całej porcji do tego dania.
Młode ziemniaki ze szparagami i jarmużem
Wydrukuj przepisSkładniki
- 18 sztuk małych młodych ziemniaków
- 500 g zielonych szparagów
- 3 dużej garści pokrojonego jarmużu
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki oliwy
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- Pesto:
- pęczek liści rzodkiewki
- 100 ml oliwy
- garść orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
I Etap-> Pesto:
Liście rzodkiewki dokładnie umyć.
W wysokim naczyniu umieścić orzechy i lekko zblednować. Następnie dodać liście rzodkiewki, czosnek i oliwę, zblendować. Doprawić solą i pieprzem.
II Etap-> Warzywa:
Ziemniaki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przekroić na pół.
W międzyczasie umyć szparagi i oderwać zdrewniałe końcówki (około 3 cm). Przekroić je na pół, a następnie wzdłuż. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szparagi. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć kilka minut.
Jarmuż umyć i pozbyć się grubych łodyg. W małym garnku zagotować wodę i zblanszować jarmuż.
Warzywa przełożyć do miski i dodać pesto. Wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Notatki
Blanszowanie polega na szybkim zanurzeniu warzyw we wrzątku, a następnie odcedzeniu i przelanie zimną wodą. Nie dodawaj od razu całego pesto. Możliwe, że nie będziesz musiał zużywać całej porcji do tego dania.
Brak komentarzy