Cześć, mam na imię Ania 🙂 Ukończyłam studia na kierunku hotelarstwo i gastronomia oraz food design. Nietrudno zgadnąć, że uwielbiam gotować. Ponad siedem lat temu dowiedziałam się, że choruję na celiakię. Nawyki żywieniowe, które nabywałam przez ponad 20 lat, nagle musiały się zmienić.
Rezygnacja z ulubionych dań, napojów czy słodyczy wydawała się niemożliwa, jednak żeby poprawić swój stan zdrowia, musiałam spróbować. Na początku było ciężko odnaleźć się w nowej sytuacji, zastanawiałam się nad tym co mogę jeść, co jest zabronione, czym zastąpić codziennie spożywane produkty, gdzie je kupić… Jednak z każdym kolejnym tygodniem na diecie, czułam się coraz lepiej. Dziś mogę śmiało powiedzieć, że warto było zrezygnować z glutenu, bo w końcu czuje się dobrze!
Moja kuchnia & blog
Dość długo zastanawiałam się nad założeniem bloga ale dzięki pomocy i mobilizacji bliskich mi osób w końcu pomysł został zrealizowany. Jest to dla mnie kolejne wyzwanie, ponieważ cały czas dowiaduje się i uczę czegoś nowego. Blog skierowany jest dla osób będących na diecie bezglutenowej, ale nie tylko ! Moja kuchnia jest wolna od glutenu i nabiału, unikam też jajek i białego cukru. Ze względu na liczne alergie i nietolerancje nauczyłam się dobierać zamienniki i korzystać z ich tak, aby zaspokajały kubki smakowe. Dzięki temu powstał mój e-book “Jak eliminować i nie zwariować”, w którym nie znajdziecie: glutenu, nabiału, jajek, mięsa, ryb, owoców morza, roślin strączkowych, kukurydzy, białego cukru, kakao, cytrusów, gorczycy, orzechów ziemnych i chili. Chciałabym się podzielić z Wami moimi pomysłami i przepisami oraz pokazać, że dieta eliminacyjna nie oznacza rezygnacji z pysznego jedzenia.
Po prostu trzeba znaleźć swój sposób na gluten….
Moje ostatnie przepisy
-
27 stycznia, 2024 -
18 grudnia, 2023 -
8 grudnia, 2023 -
Bez cukru/ Ciasta/ Słodkie/ Świąteczne8 grudnia, 2023
Świąteczny piernik z orzechami bez glutenu, nabiału, jajek i cukru