Przekąski

Ogórki konserwowe

 

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować (na 10 słoików) :

  • 1,5 kg ogórków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • koper ( posiadający kwiaty )
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Połączyć wszystkie składniki na zalewę i dokładnie wymieszać.
  2. Ogórki dokładnie umyć. Marchew obrać, przekroić na pół i pokroić w grubsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić na 3 części. Koper podzielić na mniejsze części.
  3. Do umytych wcześniej słoików włożyć:
  4. –  kawałek marchewki, cebuli, kwiatu kopru, czosnek
  5. –  przyprawy: dwa ziela, jeden liść laurowy i 1/4 łyżeczki gorczycy.
  6. Następnie ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić.

4. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 130 stopni lub gotować w garnku około 5 minut. Słoiki odwróci do góry nogami i zostawić na noc.

Porady:

Pamiętaj aby przed zakręceniem słoików wytrzeć dokładnie denka i brzegi słoika.

Po ugotowaniu, słoików nie wyciągać od razu z wody. Odczekać kilka minut.

 

 

Ogórki konserwowe

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 słoików Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • koper ( posiadający kwiaty )
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania

1

1. Połączyć wszystkie składniki na zalewę i dokładnie wymieszać.

2

2. Ogórki dokładnie umyć. Marchew obrać, przekroić na pół i pokroić w grubsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić na 3 części. Koper podzielić na mniejsze części.

3

3. Do umytych wcześniej słoików włożyć:

4

- kawałek marchewki, cebuli, kwiatu kopru, czosnek

5

- przyprawy : dwa ziela, jeden liść laurowy i 1/3 łyżeczki gorczycy.

6

Następnie ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić.

7

4. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 130 stopni lub gotować w garnku około 15 minut.

Notatki

Pamiętaj aby przed zakręceniem słoików wytrzeć dokładnie denka i brzegi słoika.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz