Składniki & przygotowanie
Będziesz potrzebować (na 10 słoików) :
- 1,5 kg ogórków
- 1 marchew
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- koper ( posiadający kwiaty )
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- Połączyć wszystkie składniki na zalewę i dokładnie wymieszać.
- Ogórki dokładnie umyć. Marchew obrać, przekroić na pół i pokroić w grubsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić na 3 części. Koper podzielić na mniejsze części.
- Do umytych wcześniej słoików włożyć:
- – kawałek marchewki, cebuli, kwiatu kopru, czosnek
- – przyprawy: dwa ziela, jeden liść laurowy i 1/4 łyżeczki gorczycy.
- Następnie ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić.
4. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 130 stopni lub gotować w garnku około 5 minut. Słoiki odwróci do góry nogami i zostawić na noc.
Porady:
Pamiętaj aby przed zakręceniem słoików wytrzeć dokładnie denka i brzegi słoika.
Po ugotowaniu, słoików nie wyciągać od razu z wody. Odczekać kilka minut.
Ogórki konserwowe
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1,5 kg ogórków
- 1 marchew
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- koper ( posiadający kwiaty )
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania
1. Połączyć wszystkie składniki na zalewę i dokładnie wymieszać.
2. Ogórki dokładnie umyć. Marchew obrać, przekroić na pół i pokroić w grubsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić na 3 części. Koper podzielić na mniejsze części.
3. Do umytych wcześniej słoików włożyć:
- kawałek marchewki, cebuli, kwiatu kopru, czosnek
- przyprawy : dwa ziela, jeden liść laurowy i 1/3 łyżeczki gorczycy.
Następnie ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić.
4. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 130 stopni lub gotować w garnku około 15 minut.
Notatki
Pamiętaj aby przed zakręceniem słoików wytrzeć dokładnie denka i brzegi słoika.
Brak komentarzy