Składniki & przygotowanie
Do przygotowania będziesz potrzebować :
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 10 cm kawałek pora
- ½ cukinii
- 2 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki świeżego chili
- 3 łyżki oliwy
- 2 l wody
przyprawy:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kuminu
- szczypta mielonych goździków
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę zalać wodą i odstawić na 30 minut. Następnie przepłukać na sitku i przecedzić.
- Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę, cukinię i por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry, a ziemniaka w kostkę.
- Cebulę i chili pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W miseczce wymieszać kurkumę, imbir, kumin i goździki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać: cebulę, chili, soczewicę i mieszankę przypraw. Smażyć minutę, dodać czosnek i wymieszać. Zalać wodą i gotować 5 minut.
- Do gotującej wody z soczewicą dodać marchew, pietruszkę i ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 10 minut na małym ogniu.
- Dodać do zupy cukinię i por. Gotować około 5-10 minut, aż warzywa zmiękną.
Orientalna zupa warzywna z zieloną soczewicą
Wydrukuj przepisSkładniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 10 cm pora
- ½ cukinii
- 2 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki świeżego chili
- 3 łyżki oliwy
- 2 l wody
- przyprawy:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kuminu
- szczypta mielonych goździków
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na 30 minut. Następnie przepłukać na sitku i przecedzić.
2. Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę, cukinię i por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry, a ziemniaka w kostkę.
3. Cebulę i chili pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
4. W miseczce wymieszać kurkumę, imbir, kumin i goździki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać: cebulę, chili, soczewicę i mieszankę przypraw. Smażyć minutę, dodać czosnek i wymieszać. Zalać wodą i gotować 5 minut.
5. Do gotującej wody z soczewicą dodać marchew, pietruszkę i ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 10 minut na małym ogniu.
6. Dodać do zupy cukinię i por. Gotować około 5-10 minut, aż warzywa zmiękną.
Brak komentarzy