Zupy

Orientalna zupa warzywna z zieloną soczewicą

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować :

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 cm kawałek pora
  • ½ cukinii
  • 2 ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego chili
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 l wody

przyprawy:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • szczypta mielonych goździków
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na 30 minut. Następnie przepłukać na sitku i przecedzić.
  2. Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę, cukinię i por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry, a ziemniaka w kostkę.
  3. Cebulę i chili pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. W miseczce wymieszać kurkumę, imbir, kumin i goździki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać: cebulę, chili, soczewicę i mieszankę przypraw. Smażyć minutę, dodać czosnek i wymieszać. Zalać wodą i gotować 5 minut.
  5. Do gotującej wody z soczewicą dodać marchew, pietruszkę i ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 10 minut na małym ogniu.
  6. Dodać do zupy cukinię i por. Gotować około 5-10 minut, aż warzywa zmiękną.

 

Orientalna zupa warzywna z zieloną soczewicą

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 l Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 cm pora
  • ½ cukinii
  • 2 ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego chili
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 l wody
  • przyprawy:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • szczypta mielonych goździków
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na 30 minut. Następnie przepłukać na sitku i przecedzić.

2

2. Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę, cukinię i por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry, a ziemniaka w kostkę.

3

3. Cebulę i chili pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

4

4. W miseczce wymieszać kurkumę, imbir, kumin i goździki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać: cebulę, chili, soczewicę i mieszankę przypraw. Smażyć minutę, dodać czosnek i wymieszać. Zalać wodą i gotować 5 minut.

5

5. Do gotującej wody z soczewicą dodać marchew, pietruszkę i ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 10 minut na małym ogniu.

6

6. Dodać do zupy cukinię i por. Gotować około 5-10 minut, aż warzywa zmiękną.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz