Pączki kładzione łyżką w zdrowszej wersji, czyli pączki przygotowane bez użycia mixów bezglutenowych. Nie zliczę, ile prób wykonałam, aby przygotować bezglutenowe, wegańskie i bezcukrowe pączki… Jeśli posiadasz alergie pokarmowe i nietolerancje, to ten przepis jest dla Ciebie. Rezygnacja z tak wielu składników powoduje całkowitą zmianę konsystencji pączka. Brak mąki pszennej, jajek, mleka i cukru robi swoje, ale każdy z nas zasługuje na pączka w tłusty czwartek 😛
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania pączków będziesz potrzebować:
- 1 łyżka mielonego złotego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
- 60 g erytrytolu
- około 180 ml ciepłego napoju roślinnego bez cukru
- 7 g suchych drożdży
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżeczka octu
- około 1 l oleju do smażenia
Dodatkowo:
- ręcznik papierowy
- robot kuchenny
- cukier puder
Przygotowanie:
- Siemię lniane zalać gorącą woda i odstawić na 5 minut.
- W garnku podgrzać napój roślinny i przelać do miseczki. Wsypać drożdże i odstawić, aż zaczną pracować.
- Do misy robota kuchennego wlać siemię lniane i dodać erytrytolu. Chwilę ubijać i dodać ocet. Kontynuować ubijanie, aż masa się połączy.
- Do misy wsypać mąki i dodać spirytus. Wymieszać. Na koniec wlać napój z drożdżami i wyrabiać w robocie przez około 5 minut.
- Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- W niedużym garnku rozgrzać olej. Powinien on mieć około 170 stopni. Za pomocą łyżki nabrać ciasto i przełożyć do garnka, zsuwając ciasto drugą łyżką. Włożyć kilka pączków i usmażyć równo z dwóch stron (około 3 minut). Kontrolować temperaturę, aby pączki się nie spaliły.
- Pączki wyciągnąć i położyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odczekać, aż trochę ostygną.
- 8. Gotowe pączki polać lukrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu
Porady:
Napój roślinny powinien być ciepły, ale nie gorący. Jeśli będzie miał powyżej 40 stopni, to może zabić drożdże. Sprawdź temperaturę napoju zanim wsypiesz drożdże.
Ciasto powinno przypominać w konsystencji jogurt. Ma być luźne ale ma się utrzymać na łyżce, aby łatwo było je przełożyć do oleju.
Podczas smażenie pączków należy kontrolować temperaturę oleju. Najlepiej sprawdzić termometrem czy olej jest wystraczająco nagrzany (około 170 stopni). Jeśli go nie posiadasz, to zrób test. W momencie, kiedy uznasz, że olej jest nagrzany wrzuć kawałek ciasta. Jeśli ciasto opadnie na dół i nie będzie się smażyć to znaczy, że olej jest za zimny. Odpowiednio nagrzany tłuszcz uniesie ciasto do góry i doprowadzi do powstania bąbli.
Po wrzuceniu dużej ilości pączków temperatura oleju może spaść. Uważaj również, aby pączki od razu nie zrobiły się brązowe, a w środku będą jeszcze surowe.
Siemię lniane zalać gorącą woda i odstawić na 5 minut. W garnku podgrzać napój roślinny i przelać do miseczki. Wsypać drożdże i odstawić, aż zaczną pracować. Do misy robota kuchennego wlać siemię lniane i dodać erytrytolu. Chwilę ubijać i dodać ocet. Kontynuować ubijanie, aż masa się połączy. Do misy wsypać mąki i dodać spirytus. Wymieszać. Na koniec wlać napój z drożdżami i wyrabiać w robocie przez około 5 minut. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. W niedużym garnku rozgrzać olej. Powinien on mieć około 170 stopni. Za pomocą łyżki nabrać ciasto i przełożyć do garnka, zsuwając ciasto drugą łyżką. Włożyć kilka pączków i usmażyć równo z dwóch stron (około 3 minut). Kontrolować temperaturę, aby pączki się nie spaliły. Pączki wyciągnąć i położyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odczekać, aż trochę ostygną. 8. Gotowe pączki polać lukrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu Napój roślinny powinien być ciepły, ale nie gorący. Jeśli będzie miał powyżej 40 stopni, to może zabić drożdże. Sprawdź temperaturę napoju zanim wsypiesz drożdże.
Ciasto powinno przypominać w konsystencji jogurt. Ma być luźne ale ma się utrzymać na łyżce, aby łatwo było je przełożyć do oleju.
Podczas smażenie pączków należy kontrolować temperaturę oleju. Najlepiej sprawdzić termometrem czy olej jest wystraczająco nagrzany (około 170 stopni). Jeśli go nie posiadasz, to zrób test. W momencie, kiedy uznasz, że olej jest nagrzany wrzuć kawałek ciasta. Jeśli ciasto opadnie na dół i nie będzie się smażyć to znaczy, że olej jest za zimny. Odpowiednio nagrzany tłuszcz uniesie ciasto do góry i doprowadzi do powstania bąbli.
Po wrzuceniu dużej ilości pączków temperatura oleju może spaść. Uważaj również, aby pączki od razu nie zrobiły się brązowe, a w środku będą jeszcze surowe.
Pączki kładzione łyżką w zdrowszej wersji
Wydrukuj przepis
Składniki
Sposób przygotowania
Notatki
Brak komentarzy