Kocham szparagi w każdym wydaniu! Nie dość że pyszne to pełne witamin i składników mineralnych. Sezon na szparagi cały czas trwa więc warto je spróbować w mojej wersji z suszonymi pomidorami i śmietanką sojową.
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania 2 porcji będziesz potrzebować:
- 200 g bezglutenowego makaronu penne
- 100 g szpinaku
- 10 pomidorów suszonych
- ½ cebuli
- 4-6 zielonych szparag
- 100 ml śmietanki sojowej
- 1 łyżka masła ( użyłam wegańskiego)
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Suszone pomidory zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.
- Odciąć końcówki szparag ( około 2 cm) i pokroić w cienkie plasterki (nie obierać). Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Odcedzić pomidory i pokroić w plastry ( zachowaj wodę po odsączeniu pomidorów).
- W tym czasie na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę i szparagi. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Dodać pomidory i smażyć jeszcze kilka sekund. Zmniejszyć ogień i wlać śmietankę.
- Dodać odcedzony makaron, wymieszać i dolać 4 łyżki wody po pomidorach. Dodać szpinak, odczekać aż zmniejszy swoją objętość, co jakiś czas mieszając.
- Podawać posypane liśćmi szpinaku.
Porady:
Woda po suszonych pomidorach nada smaku i rozrzedzi gęsty sos śmietanowy. Dodaj według władnego uznania.
Penne ze szparagami, suszonymi pomidorami i szpinakiem w kremowym sosie
Wydrukuj przepisSkładniki
- 100 g szpinaku
- 10 pomidorów suszonych
- ½ cebuli
- 4-6 zielonych szparag
- 200 g bezglutenowego makaronu penne
- 100 ml śmietanki sojowej
- 1 łyżka masła ( użyłam wegańskiego)
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Suszone pomidory zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.
Odciąć końcówki szparag ( około 2 cm) i pokroić w cienkie plasterki (nie obierać). Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Odcedzić pomidory i pokroić w plastry ( zachowaj wodę po odsączeniu pomidorów)
W tym czasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę i szparagi. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Dodać pomidory smażyć jeszcze kilka sekund. Zmniejszyć ogień i wlać śmietankę.
Dodać odcedzony makaron, wymieszać i dolać 4 łyżki wody po pomidorach. Dodać szpinak, odczekać aż zmniejszy swoją objętość, co jakiś czas mieszając.
Podawać posypane liśćmi szpinaku.
Notatki
Woda po suszonych pomidorach nada smaku i rozrzedzi gęsty sos śmietanowy. Dodaj według władnego uznania.
Brak komentarzy