Dania główne/ Dodatki

Pieczona dynia piżmowa

Kiedy przychodzi sezon dyniowy warto wykorzystywać to warzywo na rożne sposoby. Dynia może stanowić główny składnik dania, ale również może być dodatkiem tak jak w przypadku tego przepisu. Dynię piżmową pokroiłam w plastry i przyprawiłam ostrą papryką, następnie upiekłam w piekarniku. Tego typu dodatek dobrze komponuje się z różnego typu grillowanym mięsem.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania pieczonej dyni potrzebujesz:

  • dynia piżmowa średnich rozmiarów
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 płaska łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  2. Dynię umyć i pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Ze środka dyni wyjąć miąższ z pestkami za pomocą łyżki.
  3. Pokrojoną dynie umieścić w misce, wlać olej i wymieszać, aby każdy kawałek pokrył się olejem.
  4. Dynię rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posypać z obu stron przyprawami i cukrem.
  5. Piec w piekarniku 20 minut, następnie przewrócić dynię na drugą stronę i piec kolejne 20 minut.

Pieczona dynia piżmowa

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • dynia piżmowa średnich rozmiarów
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 płaska łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

2

Dynię umyć i pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Ze środka dyni wyjąć miąższ z pestkami za pomocą łyżki.

3

Pokrojoną dynie umieścić w misce, wlać olej i wymieszać, aby każdy kawałek pokrył się olejem.

4

Dynię rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posypać z obu stron przyprawami i cukrem.

5

Piec w piekarniku 20 minut, następnie przewrócić dynię na drugą stronę i piec kolejne 20 minut.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz