Składniki & przygotowanie
Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- 4 liście laurowe
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Skrzydełka przełożyć do miski i oblać oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę słodką, czosnek, majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszać. Między skrzydełka włożyć liście laurowe i przykryć pokrywką lub folią, aby nie wyschły. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć skrzydełka. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 10 minut, aż będą złote.
- Wyjąć z piekarnika i podawać z ulubionymi dodatkami.
Porady:
Skrzydełka najlepiej smakują po zamarynowaniu przez noc. Możesz je upiec od razu, ale smak nie będzie tak intensywny.
Preferuje skrzydełka przypieczone na złoto , dlatego na koniec zwiększam temperaturę do 220 stopni.
Pieczone skrzydełka z kurczaka
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- 4 liście laurowe
- sól
- pieprz
- Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania
1. Skrzydełka przełożyć do miski i oblać oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę słodką, czosnek, majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszać. Między skrzydełka włożyć liście laurowe i przykryć pokrywką lub folią, aby nie wyschły. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć skrzydełka. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 10 minut, aż będą złote.
4. Wyjąć z piekarnika i podawać z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Skrzydełka najlepiej smakują po zamarynowaniu przez noc. Możesz je upiec od razu, ale smak nie będzie tak intensywny. Preferuje skrzydełka przypieczone na złoto , dlatego na koniec zwiększam temperaturę do 220 stopni.
Brak komentarzy