Dania główne/ Dodatki/ Przekąski

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem

Ziemniaki sprawdzają się zawsze jako dodatek do dań obiadowych. Upiekłam je w piekarniku z dodatkiem czosnku i tymianku. Przygotowane w ten sposób świetnie pasują do mięs grillowanych.

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować :

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierać, umyć i pokroić w ćwiartki.
  2. Wrzucić do miski i wymieszać z olejem.
  3. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek i resztę przypraw.
  4. Odstawić na co najmniej  godzinę do lodówki.
  5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki odcedzić i przełożyć na blachę. Piec w piekarniku przez 30 minut.

 

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki obierać, umyć i pokroić w ćwiartki.

2

Wrzucić do miski i wymieszać z olejem.

3

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek i resztę przypraw.

4

Odstawić na conajmniej godzinę do lodówki.

5

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki odcedzić i przełożyć na blachę. Piec w piekarniku przez 30 minut.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz