Dania główne/ Lekkostrawne/ Świąteczne

Ciasto na pierogi gryczane

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 350 g mąki gryczanej
  • około 230 ml ciepłej wody (około 45 stopni)
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczka soli
  • mąka do podsypania
  • ciepła woda do sklejania pierogów

dodatkowo:

  • wałek
  • szklanka lub foremka do wycinania pierogów

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać suche składniki, następnie dodać olej.
  2. Do mąki dodać stopniowo wodę i mieszać składniki łyżką (nie dolewaj od razu całej wody, zostaw 50 ml. Dodaj ją przy zagniataniu, jeśli potrzeba).
  3. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą, aby nie wyschło.
  4. Podzielić na 3 części. Wyjąć jedną część, zostawiając resztę pod folią.
  5. Naszykować małą miseczkę z ciepłą wodą do sklejania pierogów.
  6. Blat podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto. Wyciąć koła foremką lub szklanką . Na środek każdego nałożyć farsz i zwilżając palcem brzegi pierogów skleić. Powtórzyć z kolejnymi partiami.
  7. Zagotować wodę w dużym garnku i wrzucić część pierogów. Gotować około 6 minut.

Porady:

Ilość wody zależy od rodzaju mąki. Może być potrzebne mniej lub więcej.

Nie wycinaj od razu wszystkich pierogów. Ponieważ ich brzegi mogą wyschnąć. Rób to naprzemiennie ze sklejaniem.

Zwilżanie ciepłą wodą brzegów pierogów jest niezbędne. Pomaga to w sklejeniu ciasta, co zapobiega ich otwieraniu.

Nie wrzucaj od razu wszystkich pierogów do gotującej wody. Zrób to partiami, aby się nie skleiły.

Podczas gotowania pierogów zamieszaj je delikatnie.

Ciasto na pierogi gryczane

Wydrukuj przepis
Porcje: około 40 sztuk Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 350 g mąki gryczanej
  • około 230 ml ciepłej wody (około 45 stopni)
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczka soli
  • mąka do podsypania
  • ciepła woda do sklejania pierogów
  • dodatkowo:
  • wałek
  • szklanka lub foremka do wycinania pierogów 

Sposób przygotowania

1

W misce wymieszać suche składniki, następnie dodać olej.

2

Do mąki dodać stopniowo wodę i mieszać składniki łyżką (nie dolewaj od razu całej wody, zostaw 50 ml. Dodaj ją przy zagniataniu, jeśli potrzeba).

3

Ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą, aby nie wyschło.

4

Podzielić na 3 części. Wyjąć jedną część, zostawiając resztę pod folią.

5

Naszykować małą miseczkę z ciepłą wodą do sklejania pierogów.

6

Blat podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto. Wyciąć koła foremką lub szklanką . Na środek każdego nałożyć farsz i zwilżając palcem brzegi pierogów skleić. Powtórzyć z kolejnymi partiami.

7

Zagotować wodę w dużym garnku i wrzucić część pierogów. Gotować około 6 minut.

Notatki

Ilość wody zależy od rodzaju mąki. Może być potrzebne mniej lub więcej.  Nie wycinaj od razu wszystkich pierogów. Ponieważ ich brzegi mogą wyschnąć. Rób to naprzemiennie ze sklejaniem.  Zwilżanie ciepłą wodą brzegów pierogów jest niezbędne. Pomaga to w sklejeniu ciasta, co zapobiega ich otwieraniu. Nie wrzucaj od razu wszystkich pierogów do gotującej wody. Zrób to partiami, aby się nie skleiły. Podczas gotowania pierogów zamieszaj je delikatnie.

Mogą rownież Ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Ela
    14 lipca, 2019 at 8:06 pm

    Witam, wyprobowalam dzis przepis ☺ pierwszy raz robilam pierogi z maki gryczanej i wyszly super! Zastanawia mnie brak jajek w ciecie, czy z jajkiem ciasto nie sklejaloby sie lepiej?

    • Ania
      Reply
      Ania
      30 lipca, 2019 at 12:36 pm

      Cieszę się, że ciasto na pierogi smakowało. Ze względu na nietolerancje pokarmowe staram się nie używać jajek w moich przepisach 🙂 przy kolejnych pierogach spróbuj zamienić siemię lniane na jajka, powinny się lepiej kleić 😉

  • Reply
    Martyna
    22 kwietnia, 2020 at 8:44 pm

    Czy takie pierogi można mrozić? Przed czy po ugotowaniu? 🙂

    • Ania
      Reply
      Ania
      23 kwietnia, 2020 at 4:53 pm

      Tak, można:) Surowe pierogi ułożyć na płaskim naczyniu wysypanym mąką. Nie powinny się dotykać. Włożyć do zamrażarki na jakąś godzinę, aż będą zmrożone, a następnie można je przesypać do woreczka lub pojemnika. Po zmrożeniu nie będą się juz do siebie kleić 🙂

  • Reply
    Kasia
    19 stycznia, 2021 at 12:12 pm

    Cześć! Świetny blog, właśnie dzisiaj go znalazłam przy poszukiwaniach przepisów, bo okazało się, że mam więcej nietolerancji, niż sądziłam 😉 Na pewno skorzystam z Twoich pomysłów

  • Zostaw komentarz