Dania główne

Pierogi z jagodami

Pierogi z owocami mogłabym jeść codziennie latem. Najbardziej lubię te z jagodami:) Polecam zrobić większą ilość i zamrozić na zimę.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania czterech porcji będziesz potrzebować :

 Ciasto:

  • 250 g bezglutenowej mąki na pierogi firmy Bezgluten
  • około 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • mała szczypta cukru
  • mała szczypta soli

Nadzienie:

  • 250g jagód
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo: 

  • mąka do podsypania
  • cukier do podania

Przygotowanie:

  1. Jagody umyć i wysuszyć. Przełożyć do miski i wymieszać ze skrobią i cukrem.
  2. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą i zagnieść ( wodę dodawać stopniowo, mniej lub więcej)
  3. Naszykować sobie płytką miseczkę z odrobiną ciepłej wody. Na stolnicy rozwałkować cienko ½ ciasta, podsypując często mąką. Wycinać szklanką okręgi. Nałożyć na środek jagody, krawędzie ciasta zmoczyć lekko palcem z wodą i zakleić boki. Odłożyć na talerz posypany mąką.
  4. Czynności powtarzać, aż zużyjemy całe ciasto.
  5. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi i gotować na mniejszym ogniu około 6 minut.
  6. Odcedzone pierogi, podawać posypane cukrem.

Porady:

Do zagniecenia ciasta można użyć robota kuchennego lub termomiksu.

Podczas wałkowania podsypywać mąką ciasto z każdej strony aby nie przywierało do blatu.

Ciasto przykrywać ścierką, aby nie wyschło podczas wałkowania pierwszej części.

Nie wkładać za dużo jagód do środka pieroga, żeby ciasto się nie rozrywało.

Pierogi z jagodami

Wydrukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • Ciasto :
  • 250 g bezglutenowej mąki na pierogi firmy Bezgluten
  • około 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 250g jagód
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • mąka do podsypania
  • cukier do podania

Sposób przygotowania

1

1. Jagody umyć i wysuszyć. Przełożyć do miski i wymieszać ze skrobią i cukrem.

2

2. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą i zagnieść ( wodę dodawać stopniowo, mniej lub więcej )

3

3. Naszykować sobie płytką miseczkę z odrobiną ciepłej wody. Na stolnicy rozwałkować cienko ½ ciasta, podsypując często mąką. Wycinać szklanką okręgi. Nałożyć na środek jagody, krawędzie ciasta zmoczyć lekko palcem z wodą i zakleić boki. Odłożyć na talerz posypany mąką.

4

4. Czynności powtarzać, aż zużyjemy całe ciasto.

5

5. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi i gotować na mniejszym ogniu około 6 minut.

6

6. Odcedzone pierogi, podawać posypane cukrem.

Notatki

Do zagniecenia ciasta można użyć robota kuchennego lub termomiksu. Podczas wałkowania podsypywać mąką ciasto z każdej strony aby nie przywierało do blatu. Ciasto przykrywać ścierką, aby nie wyschło podczas wałkowania pierwszej części. Nie wkładać za dużo jagód do środka pieroga, żeby ciasto się nie rozrywało.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz