Świąteczne

Pierożki wigilijne z grzybami

Ja nazywam to pierożkami a inni uszkami. Obie nadają się jako dodatek do barszczu. Mój tata po ich spróbowaniu stwierdził, że to najlepsze uszka jakie jadł! A przyznam, że bez glutenu nie może żyć 😉

Składniki & przygotowanie

Ciasto:

  • 500 g mieszanki mąk bezglutenowych na pierogi ( użyłam firmy Bezgluten)
  • około szklanki cieplej przegotowanej wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Farsz:

  • 40 g suszonych borowików lub innych grzybów
  • 200 g boczniaków
  • mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • woda
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto

  1. Mąkę, sól i cukier wsypać do miski i wymieszać.
  2. Roztrzepać jajka i dodać do suchych składników. Dolać pół szklanki wody.
  3. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, dodając wodę do połączenia składników.
  4. Ciasto podzielić na części. Pierwszą porcję rozwałkować na około 0,2 cm. Za pomocą szklanki z ostrymi krawędziami wycinać koła, na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu, złożyć i zakleić boki paluszkami. Aby ciasto dobrze się skleiło należy zwilżyć wewnętrzną stronę ciasta. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta.
  5. Pierożki gotować w osolonej wodzie około 5 minut.

Farsz

  1. Suszone grzyby zalać gotowaną wodą, dodać ziele i liść laurowy i odstawić na 10 minut. Odcedzić.
  2. Cebulę, boczniaki i suszone grzyby pokroić w malutką kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i cebulę. Usmażyć i przyprawić solą i pieprzem.

Porady:

– podczas wałkowania podsypywać ciasto mąką

– przy sklejaniu pierogów krawędzie zwilżać ciepłą wodą, aby lepiej się kleiły

– pierogi układaj na talerzu posypanym mąką

  1. Pierożki wigilijne z grzybami

    Wydrukuj przepis
    Porcje: 80 sztuk Czas przygotowania: 1 godzina

    Składniki

    • Ciasto:
    • 500 g mieszanki mąk bezglutenowych na pierogi ( użyłam firmy Bezgluten)
    • około szklanki cieplej przegotowanej wody
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
    • szczypta cukru
    • Farsz:
    • 40 g suszonych borowików lub innych grzybów
    • 200 g boczniaków
    • mała cebula
    • 3 łyżki masła
    • woda
    • 2 liście laurowe
    • 2 kulki ziela angielskiego
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania

    1

    CIASTO:

    2

    Mąkę, sól i cukier wsypać do miski i wymieszać.

    3

    Roztrzepać jajka i dodać do suchych składników. Dolać pół szklanki wody.

    4

    Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, dodając wodę do połączenia składników.

    5

    Ciasto podzielić na części. Pierwszą porcję rozwałkować na około 0,2 cm. Za pomocą szklanki z ostrymi krawędziami wycinać koła, na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu, złożyć i zakleić boki paluszkami. Aby ciasto dobrze się skleiło należy zwilżyć wewnętrzną stronę ciasta. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta.

    6

    Pierożki gotować w osolonej wodzie około 5 minut.

    7

    FARSZ

    8

    Suszone grzyby zalać gotowaną wodą, dodać ziele i liść laurowy i odstawić na 10 minut. Odcedzić.

    9

    Cebulę, boczniaki i suszone grzyby pokroić w malutką kostkę.

    10

    Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i cebulę. Usmażyć i przyprawić solą i pieprzem.

    Notatki

    - podczas wałkowania podsypywać ciasto mąką - przy sklejaniu pierogów krawędzie zwilżać ciepłą wodą, aby lepiej się kleiły - pierogi układaj na talerzu posypanym mąką

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz