Dania główne/ Mięsa

Pierś z indyka w sosie śmietanowym z kurkami

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania trzech porcji potrzebujesz:

  • 500 g piersi z indyka
  • 300 g kurek
  • 1 szalotka
  • 200 ml śmietanki ryżowej
  • około 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Dodatkowo:

  • szczypiorek
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyścić i pokroić, jeśli są duże.
  2. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę
  3. Mięso oczyścić i okroić w plastry (około 1 cm). Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić kurki i szalotkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut, aż kurki zmiękną i woda odparuje. Zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. Gotować około 4 minut na minimalnym ogniu i przyprawić solą.
  5. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Ułożyć przyprawione mięso i smażyć około 1,5 minuty z każdej strony. Usmażonego indyka przełożyć na patelnię z sosem. Chwilę gotować i zdjąć z ognia.
  6. Szczypiorek i koperek drobno pokroić i posypać mięso.

Porady:

Indyk jest delikatnym mięsem i nie wymaga długiego smażenia. Czas na patelni zależy od grubości plastrów.

Jeśli tolerujesz nabiał, to możesz użyć śmietanki 30%.

Indyka z kurkami najczęściej podaje z ryżem lub ziemniakami.

 

Pierś z indyka w sosie śmietanowym z kurkami

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 300 g kurek
  • 1 szalotka
  • 200 ml śmietanki ryżowej
  • około 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • szczypiorek
  • koperek

Sposób przygotowania

1

Kurki oczyścić i pokroić, jeśli są duże.

2

Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę

3

Mięso oczyścić i okroić w plastry (około 1 cm). Przyprawić solą i pieprzem.

4

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić kurki i szalotkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut, aż kurki zmiękną i woda odparuje. Zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. Gotować około 4 minut na minimalnym ogniu i przyprawić solą.

5

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Ułożyć przyprawione mięso i smażyć około 1,5 minuty z każdej strony. Usmażonego indyka przełożyć na patelnię z sosem. Chwilę gotować i zdjąć z ognia.

6

Szczypiorek i koperek drobno pokroić i posypać mięso.

Notatki

Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta lub nektarynki są kwaśne możesz dodać więcej ksylitolu do owoców. Jeśli za mocno rozwałkujesz ciasto, to będziesz mieć problem z jego odklejeniem od papieru i zagięciem. Po zagięciu ciasta możesz je delikatnie ucisnąć, aby nie odeszło podczas pieczenia. Do posypania ciasta zblenduj ksylitol na pył. Galette dobrze smakuje z lodami waniliowymi lub śmietaną kokosową.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz