Dania główne/ Szybkie/ Wegańskie

Bezglutenowa pizza z cukinią, bakłażanem, papryką i pieczarkami

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Pizzy! Chyba każdy wie, że niełatwo jest przygotować bezglutenową pizzę. Dobór odpowiedniej mąki wymaga wielu, wielu prób 😛 Dlatego też, tym razem postawiłam na zupełnie inną pizzę. Głównym składnikiem do przygotowania ciasta jest ugotowany ziemniak. Przecisnęłam go przez praskę, dodałam mąkę ryżową i siemię lniane. Taką masą wyłożyłam formę do pizzy, polałam sosem pomidorowym i ułożyłam dodatki. Po upieczeniu powstał delikatny placek, smakujący jak pizza 🙂  Brzegi wyszły chrupiące, a środek miękki. Zdecydowałam się na wegańskie dodatki i przygotowałam własny ser. Na mojej pizzy znalazła się cukinia, papryka, bakłażan i pieczarki. Ty też możesz wybrać z czym chcesz upiec swoją pizzę. Jeśli tolerujesz nabiał możesz użyć mozzarelli, jeśli jesteś na diecie wegańskiej użyj kupnego sera lub przygotuj własny (przepis znajdziesz poniżej). Dla mięsożerców wersja z szynką, salami czy boczkiem, a dla przeciwników pieczone warzywa. Smacznego dnia!

Składniki & przygotowanie

Przygotowanie pizzy składa się z kilku etapów:

  1. Przygotowanie sosu pomidorowego
  2. Przygotowanie sera
  3. Przygotowanie dodatków
  4. Przygotowanie ciasta

Od Ciebie zależy jakich dodatków użyjesz i czy przygotowujesz własny sos pomidorowy i ser. Jeśli użyjesz gotowych produktów to pomiń poszczególne etapy.

Składniki:

Sos pomidorowy:

  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz

Wegański ser:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 g ugotowanej marchewki
  • ½ szalotki
  • 20 ml oleju
  • około 40 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1/3 papryki wędzonej
  • ½ czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia szalotki

Dodatki warzywne:

  • 150 g cukinia
  • 150 g bakłażan
  • 1 papryka
  • 100 g pieczarek
  • ½ szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 450 g ugotowanych ziemniaków
  • 15 g mielonego złotego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • około 45 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka oliwy
  • ¼ łyżeczki sody
  • sól

Dodatkowo:

  • praska do ziemniaków
  • blender do przygotowania sera
  • okrągła foremka do pizzy o średnicy 30 cm
  • oliwa do wysmarowania foremki


Przygotowanie: 

Sos pomidorowy:

  1. Do garnuszka wlać passate. Dodać oliwę, czosnek i doprawić dolą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 5 minut.

Wegański ser:

  1. Szkotkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić szalotkę. Smażyć, aż będzie złota.
  2. Ziemniaki, marchewkę i szalotkę wrzucić do wąskiego naczynia od blendera. Wlać olej, wsypać płatki drożdżowe, paprykę i czosnek. Zblednować. Stopniowo dolewać wodę, do uzyskania gęstego sosu.
  3. Doprawić dolą i pieprzem.

Dodatki warzywne:

  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  2. Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Wlać olej, wsypać zioła, czosnek i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć warzywa. Włożyć do piekarnika i piec około 10-15 minut, aż zmiękną.
  4. W międzyczasie pieczarki pokroić w cienkie plastry, a szalotkę w piórka.
  5. Blachę z warzywami wyjąć z piekarnika i odstawić.

Pizza:

  1. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (termoobieg).
  2. Siemię lniane zalać gorącą woda i odstawić na 5 minut.
  3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  4. W misce wymieszać ziemniaki z siemieniem lniany. Dodać sodę, oliwę, doprawić solą i stopniowo wsypać mąkę.
  5. Wyrobić ciasto.
  6. Foremkę do pizzy posmarować oliwą i przełożyć ciasto. Wykleić foremkę i nałożyć sos pomidorowy, zostawiając 1 cm brzegów.
  7. Pizzę włożyć do piekarnika i piec około 10 minut. Wyjąc z piekarnika, nałożyć ser i dodatki. Skropić delikatnie z wierzchu oliwą. Włożyć ponownie i piec około 20 minut, aż warzywa i ciasto staną się złote.
  8. Wyjąć z piekarnika i podzielić na kawałki.

 

Pizza z cukinią, bakłażanem, papryką i pieczarkami

Wydrukuj przepis
Porcje: 1

Składniki

  • Sos pomidorowy:
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • Wegański ser:
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 g ugotowanej marchewki
  • ½ szalotki
  • 20 ml oleju
  • około 40 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1/3 papryki wędzonej
  • ½ czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia szalotki
  • Dodatki warzywne:
  • 150 g cukinia
  • 150 g bakłażan
  • 1 papryka
  • 100 g pieczarek
  • ½ szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 450 g ugotowanych ziemniaków
  • 15 g mielonego złotego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • około 45 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka oliwy
  • ¼ łyżeczki sody
  • sól
  • Dodatkowo:
  • praska do ziemniaków
  • blender do przygotowania sera
  • okrągła foremka do pizzy o średnicy 30 cm
  • oliwa do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania

1

Przygotowanie: 

2

Sos pomidorowy:

3

Do garnuszka wlać passate. Dodać oliwę, czosnek i doprawić dolą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 5 minut.

4

Wegański ser:

5

Szkotkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić szalotkę. Smażyć, aż będzie złota.

6

Ziemniaki, marchewkę i szalotkę wrzucić do wąskiego naczynia od blendera. Wlać olej, wsypać płatki drożdżowe, paprykę i czosnek. Zblednować. Stopniowo dolewać wodę, do uzyskania gęstego sosu.

7

Doprawić dolą i pieprzem.

8

Dodatki warzywne:

9

Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

10

Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Wlać olej, wsypać zioła, czosnek i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać

11

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć warzywa. Włożyć do piekarnika i piec około 10-15 minut, aż zmiękną.

12

W międzyczasie pieczarki pokroić w cienkie plastry, a szalotkę w piórka.

13

Blachę z warzywami wyjąć z piekarnika i odstawić.

14

Pizza:

15

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (termoobieg).

16

Siemię lniane zalać gorącą woda i odstawić na 5 minut.

17

Ziemniaki przecisnąć przez praskę.

18

W misce wymieszać ziemniaki z siemieniem lniany. Dodać sodę, oliwę, doprawić solą i stopniowo wsypać mąkę.

19

Wyrobić ciasto.

20

Foremkę do pizzy posmarować oliwą i przełożyć ciasto. Wykleić foremkę i nałożyć sos pomidorowy, zostawiając 1 cm brzegów.

21

Pizzę włożyć do piekarnika i piec około 10 minut. Wyjąc z piekarnika, nałożyć ser i dodatki. Skropić delikatnie z wierzchu oliwą. Włożyć ponownie i piec około 20 minut, aż warzywa i ciasto staną się złote.

22

Wyjąć z piekarnika i podzielić na kawałki.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz