Składniki & przygotowanie
Będziesz potrzebować :
- polędwiczka wieprzowa ( około 400 g)
- 200 g kurek
- 150 ml śmietanki sojowej
- 1 łyżka masła wegańskiego
- 1/2 średniej cebuli
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 40 ml wytrawnego białego wina
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Polędwiczkę umyć, oczyścić i pokroić w 1 cm plastry. Przyprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
- Kurki dokładnie umyć i osuszyć, większe grzyby przekroić na pół. Cebulę drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i podsmażyć 20 sekund. Dodać kurki i smażyć aż woda odparuje.
- Wlać wino i zredukować płyn. Dodać śmietanę. Gotować chwilę na małym ogniu aż śmietana lekko zgęstnieje.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki po 2/3 minuty z każdej strony. Polędwiczki przełożyć na patelnie z sosem
- Podawać posypane szczypiorkiem.
Polędwiczka wieprzowa z kurkami w sosie śmietanowym
Wydrukuj przepisSkładniki
- polędwiczka wieprzowa ( około 400 g)
- 200 g kurek
- 150 ml śmietanki sojowej
- 1 łyżka masła wegańskiego
- 1/2 średniej cebuli
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 40 ml wytrawnego białego wina
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Polędwiczkę umyć, oczyścić i pokroić w 1 cm plastry. Przyprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
Kurki dokładnie umyć i osuszyć, większe grzyby przekroić na pół. Cebulę drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i podsmażyć 20 sekund. Dodać kurki i smażyć aż woda odparuje.
Wlać wino i zredukować płyn. Dodać śmietanę. Gotować chwilę na małym ogniu aż śmietana lekko zgęstnieje.
Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki po 2/3 minuty z każdej strony. Polędwiczki przełożyć na patelnie z sosem
Podawać posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy