Dania główne/ Mięsa

Polędwiczka wieprzowa z kurkami w sosie śmietanowym

 

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować :

  • polędwiczka wieprzowa ( około 400 g)
  • 200 g kurek
  • 150 ml śmietanki sojowej
  • 1 łyżka masła wegańskiego
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 40 ml wytrawnego białego wina
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę umyć, oczyścić i pokroić w 1 cm plastry. Przyprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
  2. Kurki dokładnie umyć i osuszyć, większe grzyby przekroić na pół. Cebulę drobno pokroić.
  3. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i podsmażyć 20 sekund. Dodać kurki i smażyć aż woda odparuje.
  4. Wlać wino i zredukować płyn. Dodać śmietanę. Gotować chwilę na małym ogniu aż śmietana lekko zgęstnieje.
  5. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki po 2/3 minuty z każdej strony. Polędwiczki przełożyć na patelnie z sosem
  6. Podawać posypane szczypiorkiem.

 

Polędwiczka wieprzowa z kurkami w sosie śmietanowym

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa ( około 400 g)
  • 200 g kurek
  • 150 ml śmietanki sojowej
  • 1 łyżka masła wegańskiego
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 40 ml wytrawnego białego wina
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Polędwiczkę umyć, oczyścić i pokroić w 1 cm plastry. Przyprawić solą i pieprzem z dwóch stron.

2

Kurki dokładnie umyć i osuszyć, większe grzyby przekroić na pół. Cebulę drobno pokroić.

3

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i podsmażyć 20 sekund. Dodać kurki i smażyć aż woda odparuje.

4

Wlać wino i zredukować płyn. Dodać śmietanę. Gotować chwilę na małym ogniu aż śmietana lekko zgęstnieje.

5

Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki po 2/3 minuty z każdej strony. Polędwiczki przełożyć na patelnie z sosem

6

Podawać posypane szczypiorkiem.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz