Słodkie/ Śniadania

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe przygotowuję trzy dni, aby nabrały odpowiedniej konsystencji. Im dłużej gotujemy tym gęstsze są powidła. Do przygotowania użyłam 3 kg śliwek z czego uzyskałam ponad litr powideł – 8 małych słoików. Możesz od razu przygotować większą ilość, aby starczyło na całą zimę 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować :

  • 3 kg śliwek
  • 1/3 łyżeczki cynamony
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Śliwki wydrylować i przekroić śliwki na pół.
  2. Śliwki włożyć do dużego garnka i włączyć ogień. Śliwki podgrzewać na bardzo małym ogniu, aby ich nie przypalić. Kiedy puszczą sok zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Śliwki gotować 2 godziny, co jakiś czas mieszając (powidła powinny lekko bulgotać). Zdjąć z ognia i zostawić na cały dzień do ostygnięcia. Na noc przełożyć do lodówki.
  3. Drugiego dnia znowu gotować powidła około 2 godzin na mniejszym ogniu. Odstawić na cały dzień i na noc schować do lodówki.
  4. Trzeciego dnia ponownie gotować przez 2 godziny. Doprawić cynamonem i dodać cukier do smaku.
  5. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Słoiki przewrócić do góry nogami i zostawić na noc. Pamiętać, aby wycierać krawędzie słoików i mocno zakręcić.

Porady:

Ilość cukru zależy od słodkości śliwek, a więc dodaj go według uznania.

Powidła śliwkowe

Wydrukuj przepis
Porcje: około litra powideł Czas przygotowania: 3 dni

Składniki

  • 3 kg śliwek
  • 1/3 łyżeczki cynamony
  • cukier

Sposób przygotowania

1

Śliwki wydrylować i przekroić śliwki na pół.

2

Śliwki włożyć do dużego garnka i włączyć ogień. Śliwki podgrzewać na bardzo małym ogniu, aby ich nie przypalić. Kiedy puszczą sok zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Śliwki gotować 2 godziny, co jakiś czas mieszając (powidła powinny lekko bulgotać). Zdjąć z ognia i zostawić na cały dzień do ostygnięcia. Na noc przełożyć do lodówki.

3

Drugiego dnia znowu gotować powidła około 2 godzin na mniejszym ogniu. Odstawić na cały dzień i na noc schować do lodówki.

4

Trzeciego dnia ponownie gotować przez 2 godziny. Doprawić cynamonem i dodać cukier do smaku.

5

Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Słoiki przewrócić do góry nogami i zostawić na noc. Pamiętać, aby wycierać krawędzie słoików i mocno zakręcić.

Notatki

Ilość cukru zależy od słodkości śliwek, a więc dodaj go według uznania.

Mogą rownież Ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Konrad
    18 września, 2018 at 10:37 pm

    Cześć! Będę robił pierwszy raz powidła ze śliwek Twojego przepisu lecz jakbyś mogła podać orientacyjnie ile dodać cukru, aby były w miarę słodkie, ale nie za słodkie hehe. Niestety nie wiem ile to dużo cukru i jak to wyjdzie finalnie. 🙂

    • Ania
      Reply
      Ania
      20 września, 2018 at 8:46 pm

      Na 3kg śliwek użyłam około 200g cukru. Zacznij od mniejszej ilość, a gdyby nadal nie były słodkie dodaj więcej 🙂

    Zostaw komentarz