Bez cukru/ Lekkostrawne/ Słodkie

Pudding z tapioki z mango

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania  potrzebujesz:

  • 80 g drobnej tapioki w granulkach
  • 660 ml napoju ryżowego bez cukru
  • około 50 g ksylitolu
  • szczypta wanilii
  • szczypta soli
  • duże dojrzałe mango

dodatkowo:

  • owoce jagodowe
  • 6 małych słoiczków
  • blender

Wykonanie:

  1. Tapiokę namoczyć przez 1,5 godziny w 200 ml napoju roślinnego.
  2. Do garnka przełożyć namoczoną tapiokę i wlać resztę napoju. Dodać wanilię, ksylitol i sól. Gotować około 10 -15 minut, aż tapioka stanie się przezroczysta i będzie miękka.
  3. Tapiokę przełożyć do słoiczków i poczekać, aż wystygnie.
  4. Mango obrać i zblendować na puree. Ułożyć na puddingu i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  5. Podawać z owocami.

Porady:

Ilość ksylitolu zależy od Ciebie.

Jeśli masa jest za gęsta dodaj trochę więcej napoju ryżowego.

Najlepiej smakuje z dojrzałym, soczystym mango. Możesz też użyć zblenowanych owoców jagodowych.

Pudding z tapioki z mango

Wydrukuj przepis
Porcje: 6 porcji Czas przygotowania: 20 minut + schłodzenie

Składniki

  • 80 g drobnej tapioki w granulkach
  • 660 ml napoju ryżowego bez cukru
  • około 50 g ksylitolu
  • szczypta wanilii
  • szczypta soli
  • duże dojrzałe mango

Sposób przygotowania

1

Tapiokę namoczyć przez 1,5 godziny w 200 ml napoju roślinnego.

2

Do garnka przełożyć namoczoną tapiokę i wlać resztę napoju. Dodać wanilię, ksylitol i sól. Gotować około 10 -15 minut, aż tapioka stanie się przezroczysta i będzie miękka.

3

Tapiokę przełożyć do słoiczków i poczekać, aż wystygnie.

4

Mango obrać i zblendować na puree. Ułożyć na puddingu i wstawić do lodówki na kilka godzin.

5

Podawać z owocami.

Notatki

Ilość ksylitolu zależy od Ciebie. Jeśli masa jest za gęsta dodaj trochę więcej napoju ryżowego. Najlepiej smakuje z dojrzałym, soczystym mango. Możesz też użyć zblenowanych owoców jagodowych.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz