Dania główne/ Wegańskie

Risotto z dynią i kurkami

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania trzech porcji będziesz potrzebować:

  • 300 g ryżu Arborio
  • 250 g dyni piżmowej bez skóry
  • 200 g kurek
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 szalotki
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 600 ml warzywnego bulionu
  • 1 łyżka wegańskiego masła
  • wegański parmezan
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurki umyć i oczyścić. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dynię pokroić w 3 cm księżyce, a następnie w cienkie plastry.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić połowę pokrojonej szalotki i lekko podsmażyć. Dodać kurki i smażyć do momentu, aż cała woda po kurkach wyparuje.
  3. W garnku z szerokim dnem rozgrzać oliwę i dodać szalotkę. Smażyć chwilę i wsypać ryż. Kiedy ryż pokryje się oliwą i zacznie się robić szklisty wlać wino i zredukować płyn. Następnie wlać chochlę bulionu i wymieszać. Kiedy ryż wchłonie płyn ponownie wlać niewielką ilość bulionu, czynność powtarzać do czasu, aż ryż będzie miękki. Około 15-20 minut.
  4. Po 5 minutach od wrzucenia ryżu do garnka dodać dynię. Kontynuować podlewanie bulionem.
  5. Kiedy ryż będzie prawie miękki (ostatnie minuty gotowania) dodać usmażone kurki. Wszystko wymieszać i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognią i dodać łyżkę masła. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
  6. Risotto serwować z posiekaną pietruszką i wegańskim parmezanem.

Porady:

Risotto należy stale mieszać i podlewać. Nie wlewaj od razu całego bulionu, dodawaj go stopniowo. Mieszając zapobiegniesz przypaleniu się ryżu.
Pamiętaj o użyciu garnka z szerokim dnem, dzięki temu podczas podlewania bulion zakryje ryż i warzywa, a wszystko ugotuje się równomiernie.
Dynie pokrój w cienkie plastry. Im grubiej pokroisz tym dłużej będziesz czekać, aż się ugotuje co może spowodować rozgotowanie ryżu.

Tu znajdziesz przepis na warzywny bulion.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz