Dania główne/ Mięsa

Roladki schabowe z pieczarkami

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 6 sztuk będziesz potrzebować :

  • 6 plastrów schabu (około 800g)
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła (użyłam wegańskiego)
  • ½ szklanki bezglutenowej bułki tartej
  • 1/3 szklanki mleka (użyłam roślinnego)
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulę. Dodać pieczarki i smażyć, aż woda całkowicie wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Mięso rozbić cienko tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Na brzegu każdego kawałka mięsa ułożyć około 2 łyżek pieczarek. Zagiąć boki i zawinąć.
  4. Rolady zamoczyć w mleku i obtoczyć w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć na mniejszym ogniu około 15 minut, stale obracając. W połowie smażenia można przykryć pokrywką, aby szybciej doszły.

Roladki schabowe z pieczarkami

Wydrukuj przepis
Porcje: 6 sztuk

Składniki

  • 6 plastrów schabu (około 800g)
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki bezglutenowej bułki tartej
  • 1/3 szklanki mleka (użyłam roślinnego)
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę.

2

Na patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulę. Dodać pieczarki i smażyć, aż woda całkowicie wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem.

3

Mięso rozbić cienko tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Na brzegu każdego kawałka mięsa ułożyć około 2 łyżek pieczarek. Zagiąć boki i zawinąć.

4

Rolady zamoczyć w mleku i obtoczyć w bułce tartej.

5

Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć na mniejszym ogniu około 15 minut, stale obracając. W połowie smażenia można przykryć pokrywką, aby szybciej doszły.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz