Dania główne/ Mięsa

Rolady wołowe

Rolady wołowe w sam raz na rodzinny obiad. U mnie w domu królują na stole w niedziele. Najczęściej zjadamy je z pyzami lub kluskami i gotowanymi buraczkami.

Składniki & przygotowanie

Składniki na 10 rolad:

  • 1,200 g wołowiny
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • musztarda ( użyłam firmy Roleski)
  • 100 g boczku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżka masła klarowanego
  • 1,5 szklanki przegotowanej wody
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • opcjonalnie kilka grzybów suszonych

dodatkowo:

  • wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Wołowinę pokroić w plastry (około 1 cm grubości). Rozbić cienko tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
  2. Ogórki i boczek pokroić w grubsze słupki, cebulę w 2 cm piórka.
  3. Każdy plaster mięsa przesmarowywać z jednej strony musztardą. Ułożyć na nim  kawałek boczku, ogórka i cebulę. Zwinąć – dłuższe brzegi mięsa włożyć do środka rolady. Na końcu przekłuć wykałaczką, aby rolady się nie rozwinęły podczas pieczenia.
  4. Na patelni rozgrzać olej i masło. Przysmażyć rolady na brązowy kolor.
  5. Mięso zalać 1,5 szklanką wody. Dodać liść laurowy, ziele i grzyby. Gotować około godziny pod przykryciem, aż rolady będą miękkie.

 

Porady:

Jeśli przepadasz za gęstym sosem, możesz go zaklepać łyżką skrobi kukurydzianej.

Rolady wołowe

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 rolad Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 1,200 wołowiny
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • musztarda
  • 100 g boczku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżka masła klarowanego
  • 1,5 szklanki przegotowanej wody
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • opcjonalnie kilka grzybów suszonych

Sposób przygotowania

1

Wołowinę pokroić w plastry (około 1 cm grubości). Rozbić cienko tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem z dwóch stron.

2

Ogórki i boczek pokroić w grubsze słupki, cebulę w 2 cm piórka.

3

Plastry mięsa przesmarowywać musztardą. Układać na nim kawałek boczku, ogórka i cebulę. Zwinąć - dłuższe brzegi mięsa włożyć do środka rolady. Przy końcu przekłuć wykałaczką, aby rolady się nie rozwinęły podczas pieczenia.

4

Na patelni rozgrzać olej i masło. Przysmażyć rolady na brązowy kolor.

5

Mięso zalać 1,5 wody. Dodać liść laurowy, ziele i grzyby. Gotować około godziny pod przykryciem, aż rolady będą miękkie.

Notatki

Jeśli przepadasz za gęstym sosem, możesz go zaklepać łyżką skrobi kukurydzianej .

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz