Zupy

Rosół z kurczaka zagrodowego

Już dzisiaj warto pomyśleć co zjemy po sylwestrowej zabawie. U mnie najlepiej sprawdza się rosół. Jutro tylko odgrzejemy i obiad gotowy:)

Składniki & przygotowanie

  • kurczak zagrodowy
  • 2,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • mały por
  • ½ pomidora
  • natka pietruszki
  • kilka liści lubczyku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć i wyfiletować.
  2. Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć kurczaka. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
  3. W tym czasie umyć i obrać warzywa.
  4. Po pływie 20 minut zdjąć szumowiny jeśli się pojawiły i dołożyć warzywa do garnka.
  5. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dołożyć lubczyk i natkę pietruszki.
  6. Podajemy z bezglutenowym makaronem, gotowaną marchewka i świeżą natką pietruszki.

Rosół z kurczaka zagrodowego

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 l Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • kurczak zagrodowy
  • 2,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • mały por
  • ½ pomidora
  • natka pietruszki
  • kilka liści lubczyku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

1

Kurczaka umyć i wyfiletować.

2

Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć kurczaka. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.

3

W tym czasie umyć i obrać warzywa.

4

Po pływie 20 minut zdjąć szumowiny jeśli się pojawiły i dołożyć warzywa do garnka.

5

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz i gotować aż warzywa zmiękną. Pod koniec dołożyć lubczyk i natkę pietruszki.

6

Podajemy z bezglutenowym makaronem, gotowaną marchewka i świeżą natką pietruszki.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz