Przystawki/ Wegańskie

Różowy hummus z burakiem i kolendrą

Hummus jest po pasta pochodząca z Biskiego Wschodu. Przygotowuje się ją z ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini, czosnku, soku z cytryny i oliwy. Ciecierzycę moczy się przez noc, a potem gotuje i blenduje z dodatkami. Można ją podawać z surowymi warzywami, pitą czy chlebem na śniadanie 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować :

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 100 g gotowanego buraka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub 2 ząbki czosnku
  • około 3 łyżek soku z cytryny
  • około 1 łyżki pasty tahini (jeśli lubisz może być więcej)
  • 1 pęczek kolendry
  • 30 ml oliwy
  • woda
  • sól

Do posypania (wybierz te, które lubisz):

  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • kumin
  • sumak
  • kolendra

Dodatkowo:

  • termomiks

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalać 1 l wody i wsypać 1 łyżeczkę sody. Wymieszać i odstawić na noc do namoczenia (na co najmniej 8h).
  2. Kolejnego dnia rano odcedzić i przepłukać na sicie. Wsypać do garnka i zalać około 1 l wody. Dodać 1 łyżeczkę sody i gotować do miękkości (około 45 min).
  3. Ugotowaną ciecierzycę przepłukać na sicie i dokładnie odcedzić. Wsypać do termimiksa i dodać 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (lub 1 ząbek czosnku), sok z cytryny, sól i pastę tahini do smaku. Zblendować. Dodać ugotowanego buraka i zblendować na gładką masę. Wlać około 20 ml zimnej wody i blendować jeszcze przez 2 minuty.
  4. Na patelni pogrzać oliwę i dodać 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podgrzewać chwilę, aż zaczną się robić bąble i zdjąć z ognia. Uważać, aby nie spalić czosnku,
  5. Na płaskim talerzu wyłożyć humus, posypać posiekaną kolendrą i przyprawami. Polać gorącą oliwą.

Porady:

Ciecierzycę najlepiej zalać wieczorem, aby rano można było zrobić hummus.

Jeśli po zblendowaniu ciecierzycy i buraka masa jest gęsta, to dodaj zimnej wody. Zacznij od 20 ml w razie potrzeby dolej więcej i zblenduj masę ponownie. Dodatek wody nadaje paście aksamitnej konsystencji.

Ja nie przepadam za smakiem pasty tahini dlatego w moim przepisie jest jej niewiele. Zazwyczaj daje jej się więcej.

Humus można podawać z chrupkimi warzywami pokrojonymi w słupki, pitą, pieczonymi warzywami lub z chlebem na śniadanie.

Na Instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć, jak przygotowywałam ten humus.

Różowy hummus z burakiem i kolendrą

Wydrukuj przepis
Porcje: 5 Czas przygotowania: 30 minut + moczenie ciecierzycy

Składniki

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 100 g gotowanego buraka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub 2 ząbki czosnku
  • około 3 łyżek soku z cytryny
  • około 1 łyżki pasty tahini (jeśli lubisz może być więcej)
  • 1 pęczek kolendry
  • 30 ml oliwy
  • woda
  • sól
  • Do posypania (wybierz te, które lubisz):
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • kumin
  • sumak
  • kolendra

Sposób przygotowania

1

Ciecierzycę zalać 1 l wody i wsypać 1 łyżeczkę sody. Wymieszać i odstawić na noc do namoczenia (na co najmniej 8h).

2

Kolejnego dnia rano odcedzić i przepłukać na sicie. Wsypać do garnka i zalać około 1 l wody. Dodać 1 łyżeczkę sody i gotować do miękkości (około 45 min).

3

Ugotowaną ciecierzycę przepłukać na sicie i dokładnie odcedzić. Wsypać do termimiksa i dodać 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (lub 1 ząbek czosnku), sok z cytryny, sól i pastę tahini do smaku. Zblendować. Dodać ugotowanego buraka i zblendować na gładką masę. Wlać około 20 ml zimnej wody i blendować jeszcze przez 2 minuty.

4

Na patelni pogrzać oliwę i dodać 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podgrzewać chwilę, aż zaczną się robić bąble i zdjąć z ognia. Uważać, aby nie spalić czosnku,

5

Na płaskim talerzu wyłożyć humus, posypać posiekaną kolendrą i przyprawami. Polać gorącą oliwą.

Notatki

Ciecierzycę najlepiej zalać wieczorem, aby rano można było zrobić hummus. Jeśli po zblendowaniu ciecierzycy i buraka masa jest gęsta, to dodaj zimnej wody. Zacznij od 20 ml w razie potrzeby dolej więcej i zblenduj masę ponownie. Dodatek wody nadaje paście aksamitnej konsystencji. Ja nie przepadam za smakiem pasty tahini dlatego w moim przepisie jest jej niewiele. Zazwyczaj daje jej się więcej. Humus można podawać z chrupkimi warzywami pokrojonymi w słupki, pitą, pieczonymi warzywami lub z chlebem na śniadanie. Na Instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć, jak przygotowywałam ten humus.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz