Przekąski/ Świąteczne

Śledzie w occie z gorczycą

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 5 matiasów
  • średnia cebula
  • 4 ziarna jałowca
  • 5 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 80g cukru
  • 200 ml wody
  • 200 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Filety dokładnie umyć. Włożyć do głębokiego naczynia i zalać zimną wodą. Odstawić na 2 godziny, zmieniając wodę 6 razy. Na koniec wypłukać i osuszyć.
  2. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki – jeden płat na 4 plastry.
  3. W garnku zagotować wodę z octem. Wsypać cukier, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać przypraw.
  4. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć i dodać do wystudzonej zalewy.
  5. Do słoika włożyć śledzie i zalać wodą z octem.
  6. Zamknąć słoik i odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej smakują po 3 dniach.

Porady:

Śledzie próbować i płukać do uzyskania pożądanego smaku. Powinny być lekko słone ale nie przesolone.

Cebulę po pokrojeniu w piórka sparzyć. Umieścić w sitku, przelać gorącą woda i odcedzić.

Śledzie w occie z gorczycą

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 10 minut + co najmniej 24 godziny w lodówce

Składniki

  • 5 matiasów
  • średnia cebula
  • 4 ziarna jałowca
  • 5 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 80g cukru
  • 200 ml wody
  • 200 ml octu jabłkowego

Sposób przygotowania

1

Filety dokładnie umyć. Włożyć do głębokiego naczynia i zalać zimną wodą. Odstawić na 2 godziny, zmieniając wodę 6 razy. Na koniec wypłukać i osuszyć.

2

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki – jeden płat na 4 plastry.

3

W garnku zagotować wodę z octem. Wsypać cukier, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać przypraw.

4

Cebulę pokroić w piórka i dodać do wystudzonej zalewy.

5

Do słoika włożyć śledzie i zalać wodą z octem.

6

Zamknąć słoik i odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej smakują po 3 dniach.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz