Przekąski/ Świąteczne

Śledzie w oleju z korzennymi przyprawami i żurawiną

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 5 filetów matiasów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 garści żurawiny
  • 2 liście laurowe
  • 10 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna kardamonu
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 5 plasterków świeżego imbiru
  • ½ cytryny
  • 300 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety dokładnie umyć. Włożyć do głębokiego naczynia i zalać zimną wodą. Odstawić na 2 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Na koniec wypłukać i osuszyć.
  2. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki – jeden płat na około 4 plastry.
  3. Na patelni uprażyć przyprawy: liście, goździki, kardamon, jałowiec, cynamon i anyż. Podgrzewając, wlać olej (nie gotować). Dodać miód, ocet i dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić imbir. Dodać żurawinę i zdjąć z ognia.
  4. Cebulę pokroić w piórka. Kiedy olej z przyprawami wystygnie, dodać cebulę.
  5. W płaskim naczyniu ułożyć pokrojonego śledzia. Przyprawić pieprzem i  skropić cytryną. Wszystko zalać olejem z przyprawami i żurawiną.
  6. Przykryć i odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej smakują po 24 godzinach 🙂

Porady:

Śledzie są bardzo słone więc próbować i płukać do uzyskania pożądanego smaku. Powinny być lekko słone, ale nie przesolone.

Aby cebula była łatwiej strawna, należy ją sparzyć- umieścić na sitku, przelać gorącą woda i odcedzić.

Śledzie w oleju z korzennymi przyprawami i żurawiną

Wydrukuj przepis
Porcje: 8 Czas przygotowania: 30 minut + co najmniej 24 godziny w lodówce

Składniki

  • 5 filetów matiasów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 garści żurawiny
  • 2 liście laurowe
  • 10 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna kardamonu
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 5 plasterków świeżego imbiru
  • ½ cytryny
  • 300 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Filety dokładnie umyć. Włożyć do głębokiego naczynia i zalać zimną wodą. Odstawić na 2 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Na koniec wypłukać i osuszyć.

2

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki – jeden płat na około 4 plastry.

3

Na patelni uprażyć przyprawy: liście, goździki, kardamon, jałowiec, cynamon i anyż. Podgrzewając, wlać olej (nie gotować). Dodać miód, ocet i dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić imbir. Dodać żurawinę i zdjąć z ognia.

4

Cebulę pokroić w piórka. Kiedy olej z przyprawami wystygnie, dodać cebulę.

5

W płaskim naczyniu ułożyć pokrojonego śledzia. Przyprawić pieprzem i  skropić cytryną. Wszystko zalać olejem z przyprawami i żurawiną.

6

Przykryć i odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej smakują po 24 godzinach 🙂

Notatki

Śledzie są bardzo słone więc próbować i płukać do uzyskania pożądanego smaku. Powinny być lekko słone, ale nie przesolone. Aby cebula była łatwiej strawna, należy ją sparzyć- umieścić na sitku, przelać gorącą woda i odcedzić.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz