Desery/ Słodkie/ Śniadania

Słodka jaglanka z mango

Tym razem kasza jaglana w słodkim wydaniu. Lekkie danie z dodatkiem mango, mleka kokosowego i miodu. Sprawdza się na śniadanie jak i deser.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania kaszy potrzebujesz :

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 180 ml mleczka kokosowego
  • ½ mango
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

    1. Na patelnię wsypać kaszę jaglaną i delikatnie prażyć (około 2 minut), aż wyłoni się orzechowy aromat. Przesypać do sitka i wypłukać pod bieżącą wodą.
    2. Do garnka wlać mleko i dodać kaszę. Gotować 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
    3. W tym czasie pokroić mango w kostkę.
    4. Do ugotowanej kaszy dodać płaską łyżkę miodu i wymieszać.
    5. Kaszę przełożyć do dwóch miseczek i podawać z pokrojonym mango.

Porady:

Uważaj żeby nie przypalić kaszy podczas prażenia

Jeśli lubisz bardzo miękką kaszę, gotuj 2 minuty dłużej.

Słodka jaglanka z mango

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 180 ml mleczka kokosowego
  • ½ mango
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania

1

Na patelnię wsypać kaszę jaglaną i delikatnie prażyć (około 2 minut), aż wyłoni się orzechowy aromat. Przesypać do sitka i wypłukać pod bieżącą wodą.

2

Do garnka wlać mleko i dodać kaszę. Gotować 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem.

3

W tym czasie pokroić mango w kostkę.

4

Do ugotowanej kaszy dodać płaską łyżkę miodu i wymieszać.

5

Kaszę przełożyć do dwóch miseczek i podawać z pokrojonym mango.

Notatki

Uważaj żeby nie przypalić kaszy podczas prażenia. Jeśli lubisz bardzo miękką kaszę, gotuj 2 minuty dłużej.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz