Nie lubię skompilowanych przepisów na ciasta. Najlepiej, żeby miały kilka składników i nie pochłaniały zbyt wiele czasu. Nie zawsze to się udaje w przypadku bezglutenowych i wegańskich ciast. Miałam ochotę na ciasto z owocami, póki jeszcze jest wybór wśród tych świeżych. Pomyślałam, że spróbuje zrobić popularne ciasto GALETTE w wersji bez glutenu, nabiału i cukru. Wyszło za pierwszym razem:) Rzadko się zdarza, że nie musze nic poprawiać w przepisie na słodkości. Proste, szybkie, delikatne i przepyszne. Musicie spróbować!
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania galette potrzebujesz:
Ciasto:
- 50 g mąki migdałowej
- 50 g mąki ryżowej
- 25 g mąki kokosowej
- 25 g mąki z tapioki
- 60 g zimnego wegańskiego masła (użyłam z firmy ALSAN)
- 60 g naturalnego jogurtu kokosowego (użyłam z firmy PlantON)
- 1 łyżeczka złotego mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta soli
Owoce:
- 350 g nektarynek
- 350 g brzoskwiń
- około 40 g ksylitolu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta wanilii (użyłam z firmy BIOVEGAN)
Dodatkowo:
- „cukier puder” z ksylitolu
- termomiks lub robot kuchenny
- papier do pieczenia
- wałek
- Do misy robota kuchennego lub termomiksa wsypać suche składniki na ciasto i wymieszać. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto wyjąć i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół.
- Owoce przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić w plastry i przełożyć do miski. Posypać mąką, ksylitolem i wanilią. Wymieszać.
- Naszykować dwie sztuki papieru do pieczenia wielkości blachy.
- Ciasto wyjąć z lodówki i lekko wyrobić w rękach.
- Na blacie ułożyć kawałek papieru i na środku położyć ciasto. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Ciasto rozwałkować na około 3 mm, na kształt koła (wielkość talerza obiadowego). Nie za cienko, aby udało się je odkleić od papieru.
- Zdjąć górną warstwę papieru do pieczenia.
- Na rozwałkowanym cieście gęsto ułożyć pokrojone owoce. Zostawić około 3 cm wolnego brzegu na złożenie ciasta. Chwytając za papier zagiąć brzegi do środka ciasta i lekko je ucisnąć.
- Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Piec około 40 minut, aż będzie złote.
- Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż wystygnie.
- Podawać posypane „cukrem pudrem” z ksylitolu.
Porady:
Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta lub nektarynki są kwaśne możesz dodać więcej ksylitolu do owoców.
Podczas wałkowania na górnych rogach papieru połóż jakieś ciężkie przedmioty lub poproś kogoś o przytrzymanie papieru. Unikniesz przesuwania się ciasta po stole.
Jeśli za mocno rozwałkujesz ciasto, to możesz mieć problem z jego odklejeniem od papieru i zagięciem.
Po zagięciu ciasta można je delikatnie ucisnąć, aby nie odeszło podczas pieczenia.
Do posypania ciasta zblenduj ksylitol na pył.
Galette dobrze smakuje z lodami waniliowymi lub śmietaną kokosową.
Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam galette.
Na moim blogu dostępna jest jeszcze jedna wersja tego ciasta, tylko z jabłkami i figami.
Słodkie galette z nektarynką i brzoskwinią
Wydrukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- 50 g mąki migdałowej
- 50 g mąki ryżowej
- 25 g mąki kokosowej
- 25 g mąki z tapioki
- 60 g zimnego wegańskiego masła
- 60 g naturalnego jogurtu kokosowego (użyłam z firmy PlantON)
- 1 łyżeczka mielonego złotego siemienia lnianego
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta soli
- Owoce:
- 350 g nektarynek
- 350 g brzoskwiń
- 40 g ksylitolu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta wanilii (użyłam z firmy BIOVEGAN)
- Dodatkowo:
- „cukier puder” z ksylitolu
- termomiks lub robot kuchenny
- papier do pieczenia
- wałek
Sposób przygotowania
Do misy robota kuchennego lub termomiksa wsypać suche składniki na ciasto i wymieszać. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wyjąć i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół.
Owoce przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić w plastry i przełożyć do miski. Posypać mąką, ksylitolem i wanilią. Wymieszać.
Naszykować dwie sztuki papieru do pieczenia wielkości blachy.
Ciasto wyjąć z lodówki i lekko wyrobić w rękach.
Na blacie ułożyć kawałek papieru i na środku położyć ciasto. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Ciasto rozwałkować na około 3 mm, na kształt koła (wielkość talerza obiadowego). Nie za cienko, aby udało się je odkleić od papieru.
Zdjąć górną warstwę papieru do pieczenia.
Na rozwałkowanym cieście gęsto ułożyć pokrojone owoce. Zostawić około 3 cm wolnego brzegu na złożenie ciasta. Chwytając za papier zagiąć brzegi do środka ciasta i lekko je ucisnąć.
Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut, aż będzie złote.
Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż wystygnie.
Podawać posypane „cukrem pudrem” z ksylitolu.
Notatki
Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta lub nektarynki są kwaśne możesz dodać więcej ksylitolu do owoców. Jeśli za mocno rozwałkujesz ciasto, to będziesz mieć problem z jego odklejeniem od papieru i zagięciem. Po zagięciu ciasta możesz je delikatnie ucisnąć, aby nie odeszło podczas pieczenia. Do posypania ciasta zblenduj ksylitol na pył. Galette dobrze smakuje z lodami waniliowymi lub śmietaną kokosową.
1 Comment
Jesienne galette z jabłkami i figami – Canadaindrugstore
26 stycznia, 2021 at 8:13 pm[…] Na moim blogu dostępna jest jeszcze jedna wersja tego ciasta, tylko z nektarynką i brzoskwinią. […]