Składniki & przygotowanie
Do przygotowania potrzebujesz:
- 1 kg podudzia z kurczaka
Marynata:
- 3 łyżki bezglutenowego ketchupu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- Podudzia umyć i osuszyć. Z podanych składników przygotować marynatę i dobrze wymieszać.
- Kurczaka natrzeć marynata i przełożyć do pojemnika z pokrywką. Włożyć do lodówki na całą noc.
- Podudzia wyjąć i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Smacznego 🙂
Porady:
Im dłużej mięso marynujemy, tym lepszy uzyskamy smak. Najlepiej zostawić je w lodówce na noc i upiec drugiego dnia. Jeśli nie masz tyle czasu zabierz się za ich przygotowanie wcześnie rano i zostaw na kilka godzin do czasu obiadu.
Słodko-pikantne podudzia z kurczaka
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 kg podudzia z kurczaka
- Marynata:
- 3 łyżki bezglutenowego ketchupu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Podudzia umyć i osuszyć. Z podanych składników przygotować marynatę i dobrze wymieszać.
Kurczaka natrzeć marynata i przełożyć do pojemnika z pokrywką. Włożyć do lodówki na całą noc.
Podudzia wyjąć i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Smacznego 🙂
Notatki
Im dłużej mięso marynujemy, tym lepszy uzyskamy smak. Najlepiej zostawić je w lodówce na noc i upiec drugiego dnia. Jeśli nie masz tyle czasu zabierz się za ich przygotowanie wcześnie rano i zostaw na kilka godzin do czasu obiadu.
Brak komentarzy