Dania główne/ Mięsa

Słodko-pikantne podudzia z kurczaka

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 1 kg podudzia z kurczaka

Marynata:

  • 3 łyżki bezglutenowego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Podudzia umyć i osuszyć. Z podanych składników przygotować marynatę i dobrze wymieszać.
  2. Kurczaka natrzeć marynata i przełożyć do pojemnika z pokrywką. Włożyć do lodówki na całą noc.
  3. Podudzia wyjąć i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Smacznego 🙂

Porady:

Im dłużej mięso marynujemy, tym lepszy uzyskamy smak. Najlepiej zostawić je w lodówce na noc i upiec  drugiego dnia. Jeśli nie masz tyle czasu zabierz się za ich przygotowanie wcześnie rano i zostaw na kilka godzin do czasu obiadu.

Słodko-pikantne podudzia z kurczaka

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 10 minut+ lodówka + 50 minut pieczenia

Składniki

  • 1 kg podudzia z kurczaka
  • Marynata:
  • 3 łyżki bezglutenowego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

1

Podudzia umyć i osuszyć. Z podanych składników przygotować marynatę i dobrze wymieszać.

2

Kurczaka natrzeć marynata i przełożyć do pojemnika z pokrywką. Włożyć do lodówki na całą noc.

3

Podudzia wyjąć i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Smacznego 🙂

Notatki

Im dłużej mięso marynujemy, tym lepszy uzyskamy smak. Najlepiej zostawić je w lodówce na noc i upiec drugiego dnia. Jeśli nie masz tyle czasu zabierz się za ich przygotowanie wcześnie rano i zostaw na kilka godzin do czasu obiadu.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz