Składniki & przygotowanie
Do przygotowania będziesz potrzebować:
- ½ kalafiora
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy
- około 100 ml przegotowanej wody
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki sody
- około 700 ml oleju
dodatkowo:
- świeża kolendra do posypania
- Kalafior umyć i podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, wrzucić kalafior i gotować przez 5 minut. Odcedzić.
- Mąkę wymieszać z przyprawami, sodą i sokiem z cytryny. Następie dodać wodę i dokładnie wymieszać (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki).
- W głębokim garnku rozgrzać olej.
- Różyczki kalafiora włożyć do ciasta i obtoczyć z każdej story. Następnie pojedynczo przekładać do garnka z gorącym olejem i smażyć do uzyskania złotego koloru.
- Usmażony kalafior odkładać na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.
Porady:
Przed włożeniem kalafiora do oleju sprawdź, czy olej jest wystarczająco nagrzany, aby nie nasiąkł tłuszczem. Najlepiej sprawdzić to wlewając odrobinkę ciasta do oleju. Jeśli unosi się do góry i pojawia się piana oznacza to, że olej jest rozgrzany.
Długość smażenia zależy od wielkości różyczek.
Nie wkładaj od razu całej porcji kalafiora do garnka. Smaż partiami, aby temperatura oleju się nie obniżyła.
Składniki
- ½ kalafiora
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy
- około 100 ml przegotowanej wody
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1łyżeczka kuminu
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki sody
- około 700 ml oleju
- opcjonalnie:
- świeża kolendra do posypania
Sposób przygotowania
Kalafior umyć i podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, wrzucić kalafior i gotować przez 5 minut. Odcedzić.
Mąkę wymieszać z przyprawami, sodą i sokiem z cytryny. Następie dodać wodę i dokładnie wymieszać (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki).
W głębokim garnku rozgrzać olej.
Różyczki kalafiora włożyć do ciasta i obtoczyć z każdej story. Następnie pojedynczo przekładać do garnka z gorącym olejem i smażyć do uzyskania złotego koloru.
Usmażony kalafior odkładać na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.
Notatki
Przed włożeniem kalafiora do oleju sprawdź, czy olej jest wystarczająco nagrzany, aby nie nasiąkł tłuszczem. Najlepiej sprawdzić to wlewając odrobinkę ciasta do oleju. Jeśli unosi się do góry i pojawia się piana oznacza to, że olej jest rozgrzany. Długość smażenia zależy od wielkości różyczek. Nie wkładaj od razu całej porcji kalafiora do garnka. Smaż partiami, aby temperatura oleju się nie obniżyła.
Brak komentarzy