Dania główne/ Dodatki/ Mięsa

Sos do potrawki

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 70 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 40 g mąki ryżowej
  • około 400 ml rosołu
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku na średnim ogniu roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą wlać ciepły rosół.
  2. Gotować chwile na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  3. Dodać cukier i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Podawać z ryżem i gotowanym mięsem z rosołu.

Porady:

Jeśli sos jest za gęsty dodaj więcej rosołu.

Ilość cukru i soku z cytryny zależy od Ciebie.

Sos do potrawki

Wydrukuj przepis
Porcje: dla 4 osób Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 70 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 40 g mąki ryżowej
  • 400 ml rosołu
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

W garnku na średnim ogniu roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą wlać ciepły rosół.

2

Gotować chwile na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

3

Dodać cukier i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

4

Podawać z ryżem i gotowanym mięsem z rosołu.

Notatki

Jeśli sos jest za gęsty dodaj więcej rosołu. Ilość cukru i soku z cytryny zależy od Ciebie.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz