Składniki & przygotowanie
Do przygotowania 2 porcji będziesz potrzebować:
- 2 porcje świeżo zaparzonej czarnej kawy (300 ml)
- 200 ml napoju ryżowego (najlepiej z wanilią, bez cukru)
- około 1 łyżeczka miodu
- szczypta przyprawy do piernika
- szczypta kakao lub karobu
- 2 ziarna kardamonu
Przygotowanie:
- Do garnka wlać napój roślinny i wsypać: przyprawę do piernika, kakao i kardamon. Dodać miód i podgrzewać na średnim ogniu około 3 minuty. Przecedzić przez sitko.
- Do dwóch kubków z gorącą kawą wlać po pół porcji ciepłego napoju. Wymieszać i delektować się smakiem 😉
Porady:
Ilość miodu zależy od Twoich upodobań.
Zamiast napoju ryżowego możesz użyć dowolny napój roślinny lub zwykłe mleko. Ja wybrałam ryżowe z wanilią, ponieważ jest to jedna z najsłodszych napoi roślinnych, a aromat wanilii nadaje kawie jeszcze lepszego smaku 😉
Świąteczna kawa z korzennymi przyprawami
Wydrukuj przepisSkładniki
- 2 porcje świeżo zaparzonej czarnej kawy (300 ml)
- 200 ml napoju ryżowego (najlepiej z wanilią, bez cukru)
- około 1 łyżeczka miodu
- szczypta przyprawy do piernika
- szczypta kakao lub karobu
- 2 ziarna kardamonu
Sposób przygotowania
Do garnka wlać napój roślinny i wsypać: przyprawę do piernika, kakao i kardamon. Dodać miód i podgrzewać na średnim ogniu około 3 minuty. Przecedzić przez sitko.
Do dwóch kubków z gorącą kawą wlać po pół porcji ciepłego napoju. Wymieszać i delektować się smakiem 😉
Notatki
Ilość miodu zależy od Twoich upodobań. Zamiast napoju ryżowego możesz użyć dowolny napój roślinny lub zwykłe mleko. Ja wybrałam ryżowe z wanilią, ponieważ jest to jedna z najsłodszych napoi roślinnych, a aromat wanilii nadaje kawie jeszcze lepszego smaku 😉
Brak komentarzy