Delikatny i mokry piernik z dodatkiem kakao i przyprawy do pierników. Łatwy w przygotowaniu i przepyszny! Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Musicie spróbować 🙂
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania będziesz potrzebować:
- 3 łyżki złotego mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek gorącej wody
- 100 g mąki ryżowej
- 25 g mąki z tapioki
- 75 g mąki migdałowej lub z migdałów ziemnych
- 1 marchewka (100 g startej na tarce)
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 g erytrytolu
- 2 łyżki płynnego miodu
- około 300 ml napoju ryżowego bez cukru (w temperaturze pokojowej)
- 100 g oleju kokosowego (w postaci ciekłej)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 4 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 g orzechów (migdały, orzechy włoskie, laskowe, pekan)
- szczypta soli
dodatkowo:
- okrągła forma o średnicy 21 cm lub prostokątna forma o wielkości 26 cm/ 17 cm
- olej do wysmarowania foremki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg).
- Siemię lniane zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ostawić na 5 minut.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Orzechy posiekać lub zblendować.
- W misce wymieszać suche składniki. Dodać 2 łyżki miodu, ocet, olej i namoczone siemię lniane.. Wymieszać.
- Do miski wsypać marchewkę, wlać napój roślinny i wymieszać.
- Foremkę wysmarować tłuszczem i przelać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odczekać, aż wystygnie.
- Wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem, oblać czekoladą lub polać polewą daktylowo-orzechową 😉
Porady:
Orzechy nie powinny być zmielone na mąkę. Posiekaj je tak, aby po upieczeniu były wyczuwalne w cieście.
Jeśli olej ma postać stałą, to należy go podgrzać w garnku, aby się rozpuścił. Słoik z olejem umieścić w garnku z wodą i podgrzewać na średnim ogniu, aż olej będzie płynny.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem do szaszłyka czy piernik jest już gotowy. Włóż patyczek w środek ciasta i jeśli będzie on suchy to znaczy, że możesz wyciągać ciasto. Jeśli na patyczku zostanie mokre, surowe ciasto to zostaw jeszcze chwile w piekarniku.
Świąteczny piernik bez glutenu, nabiału, jajek i cukru
Wydrukuj przepisSkładniki
- 3 łyżki złotego mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek gorącej wody
- 100 g mąki ryżowej
- 25 g mąki z tapioki
- 75 g mąki migdałowej lub z migdałów ziemnych
- 1 marchewka (100 g startej na tarce)
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 g erytrytolu
- 2 łyżki płynnego miodu
- około 300 ml napoju ryżowego bez cukru (w temperaturze pokojowej)
- 100 g oleju kokosowego (w postaci ciekłej)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 4 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 g orzechów (migdały, orzechy włoskie, laskowe, pekan)
- szczypta soli
- dodatkowo:
- okrągła forma o średnicy 21 cm lub prostokątna forma o wielkości 26 cm/ 17 cm
- olej do wysmarowania foremki
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg).
Siemię lniane zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ostawić na 5 minut.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Orzechy posiekać lub zblendować.
W misce wymieszać suche składniki. Dodać 2 łyżki miodu, ocet, olej i namoczone siemię lniane.. Wymieszać.
Do miski wsypać marchewkę, wlać napój roślinny i wymieszać.
Foremkę wysmarować tłuszczem i przelać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.
Wyjąć z piekarnika i odczekać, aż wystygnie.
Wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem, oblać czekoladą lub polać polewą daktylowo-orzechową 😉
Notatki
Orzechy nie powinny być zmielone na mąkę. Posiekaj je tak, aby po upieczeniu były wyczuwalne w cieście. Jeśli olej ma postać stałą, to należy go podgrzać w garnku, aby się rozpuścił. Słoik z olejem umieścić w garnku z wodą i podgrzewać na średnim ogniu, aż olej będzie płynny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem do szaszłyka czy piernik jest już gotowy. Włóż patyczek w środek ciasta i jeśli będzie on suchy to znaczy, że możesz wyciągać ciasto. Jeśli na patyczku zostanie mokre, surowe ciasto to zostaw jeszcze chwile w piekarniku.
Brak komentarzy