Bez cukru/ Ciasta/ Słodkie/ Świąteczne

Świąteczny piernik bez glutenu, nabiału, jajek i cukru

Delikatny i mokry piernik z dodatkiem kakao i przyprawy do pierników. Łatwy w przygotowaniu i przepyszny! Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Musicie spróbować 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 3 łyżki złotego mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek gorącej wody
  • 100 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 75 g mąki migdałowej lub z migdałów ziemnych
  • 1 marchewka (100 g startej na tarce)
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g erytrytolu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • około 300 ml napoju ryżowego bez cukru (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g oleju kokosowego (w postaci ciekłej)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 g orzechów (migdały, orzechy włoskie, laskowe, pekan)
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • okrągła forma o średnicy 21 cm lub prostokątna forma o wielkości 26 cm/ 17 cm
  • olej do wysmarowania foremki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg).
  2. Siemię lniane zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ostawić na 5 minut.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  4. Orzechy posiekać lub zblendować.
  5. W misce wymieszać suche składniki. Dodać 2 łyżki miodu, ocet, olej i namoczone siemię lniane.. Wymieszać.
  6. Do miski wsypać marchewkę, wlać napój roślinny i wymieszać.
  7. Foremkę wysmarować tłuszczem i przelać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.
  8. Wyjąć z piekarnika i odczekać, aż wystygnie.
  9. Wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem, oblać czekoladą lub polać polewą daktylowo-orzechową 😉

Porady:

Orzechy nie powinny być zmielone na mąkę. Posiekaj je tak, aby po upieczeniu były wyczuwalne w cieście.

Jeśli olej ma postać stałą, to należy go podgrzać w garnku, aby się rozpuścił. Słoik z olejem umieścić w garnku z wodą i podgrzewać na średnim ogniu, aż olej będzie płynny.

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem do szaszłyka czy piernik jest już gotowy. Włóż patyczek w środek ciasta i jeśli będzie on suchy to znaczy, że możesz wyciągać ciasto. Jeśli na patyczku zostanie mokre, surowe ciasto to zostaw jeszcze chwile w piekarniku.

Świąteczny piernik bez glutenu, nabiału, jajek i cukru

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenie

Składniki

  • 3 łyżki złotego mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek gorącej wody
  • 100 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 75 g mąki migdałowej lub z migdałów ziemnych
  • 1 marchewka (100 g startej na tarce)
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g erytrytolu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • około 300 ml napoju ryżowego bez cukru (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g oleju kokosowego (w postaci ciekłej)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 g orzechów (migdały, orzechy włoskie, laskowe, pekan)
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • okrągła forma o średnicy 21 cm lub prostokątna forma o wielkości 26 cm/ 17 cm
  • olej do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg).

2

Siemię lniane zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ostawić na 5 minut.

3

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

4

Orzechy posiekać lub zblendować.

5

W misce wymieszać suche składniki. Dodać 2 łyżki miodu, ocet, olej i namoczone siemię lniane.. Wymieszać.

6

Do miski wsypać marchewkę, wlać napój roślinny i wymieszać.

7

Foremkę wysmarować tłuszczem i przelać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.

8

Wyjąć z piekarnika i odczekać, aż wystygnie.

9

Wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem, oblać czekoladą lub polać polewą daktylowo-orzechową 😉

Notatki

Orzechy nie powinny być zmielone na mąkę. Posiekaj je tak, aby po upieczeniu były wyczuwalne w cieście. Jeśli olej ma postać stałą, to należy go podgrzać w garnku, aby się rozpuścił. Słoik z olejem umieścić w garnku z wodą i podgrzewać na średnim ogniu, aż olej będzie płynny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem do szaszłyka czy piernik jest już gotowy. Włóż patyczek w środek ciasta i jeśli będzie on suchy to znaczy, że możesz wyciągać ciasto. Jeśli na patyczku zostanie mokre, surowe ciasto to zostaw jeszcze chwile w piekarniku.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz