Ciasta/ Słodkie

Tarta budyniowa z owocami

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania tarty będziesz potrzebować:

spód tarty:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek przegotowanej gorącej wody
  • szczypta soli

masa budyniowa:

  • 1 l napoju ryżowego
  • 3 bezglutenowe budynie waniliowe (użyłam firmy dr. Oetker)
  • 80 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 100g cukru pudru

owoce na wierzch ciasta:

  • borówki
  • maliny
  • truskawki

dodatkowo:

  • olej/masło do wysmarowania formy
  • okrągła forma o średnicy 26 cm lub forma do tarty
  • folia spożywcza

Przygotowanie:

Spód tarty:

    1. Siemię lniane zalać wodą i ostawić. Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać masło i za pomocą robota kuchennego lekko wyrobić ciasto. Po chwili dodać siemię lniane. Wyrabiać do uzyskania gładkiej masy.
    2. Ciasto zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
    3. Wyjąć ciasto z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę nasmarować olejem lub masłem.
    4. Wykleić spód formy oraz boki. Jeśli używasz okrągłej formy do ciasta boki wykleić ciastem do połowy formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na około 35 minut.Formę wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Nie wyjmować spodu i nie otwierać formy!

Masa budyniowa:

  1. 2/3 mleka wlać do garnka i dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia.
  2. 1/3 mleka wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Mieszaninę dolać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać. Zmniejszyć ogień i czekać aż budyń się zagotuje. Po chwili zdjąć z ognia. Jak już budyń zgęstnieje dodać masło i dokładnie wymieszać.
  3. Masę budyniową przełożyć na spód tarty i wyrównać z wierzchu. Odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Ozdobić owocami.

Porady:

Uważać, żeby nie przypalić budyniu.

Tarta może popękać w trakcie pieczenia. Nie należy się tym przejmować. Kiedy dodamy masę budyniową i odstawimy do lodówki, wszystko się ze sobą połączy i nie będzie widać pęknięć.

Pamiętać, aby nie otwierać formy, aż do momentu podania.

Tartę przechowywać w lodówce.

Tarta budyniowa z owocami

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godziny + noc w lodówce

Składniki

  • spód tarty:
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek przegotowanej gorącej wody
  • szczypta soli
  • masa budyniowa:
  • 1 l napoju ryżowego
  • 3 bezglutenowe budynie waniliowe (użyłam firmy dr oetker)
  • 80 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 2/5 szklanki cukru pudru
  • owoce na wierzch ciasta:
  • borówki
  • maliny
  • truskawki
  • dodatkowo:
  • olej/masło do wysmarowania formy
  • okrągła forma o średnicy 26 cm lub forma do tarty
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania

1

Spód tarty:

2

1. Siemię lniane zalać wodą i ostawić. Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać masło i za pomocą robota kuchennego lekko wyrobić ciasto. Po chwili dodać siemię lniane. Wyrabiać do uzyskania gładkiej masy.

3

2. Ciasto zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.

4

3. Wyjąć ciasto z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę nasmarować olejem lub masłem.

5

4. Wykleić spód formy oraz boki. Jeśli używasz okrągłej formy do ciasta boki wykleić ciastem do połowy formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na około 35 minut.

6

5. Formę wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Nie wyjmować spodu i nie otwierać formy!

7

Masa budyniowa:

8

1. 2/3 mleka wlać do garnka i dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia.

9

2. 1/3 mleka wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Mieszaninę dolać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać. Zmniejszyć ogień i czekać aż budyń się zagotuje. Po chwili zdjąć z ognia. Jak już budyń zgęstnieje dodać masło i dokładnie wymieszać.

10

3. Masę budyniową przełożyć na spód tarty i wyrównać z wierzchu. Odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

11

4. Ozdobić owocami.

Notatki

Uważać, żeby nie przypalić budyniu. Tarta może popękać w trakcie pieczenia. Nie należy się tym przejmować. Kiedy dodamy masę budyniową i odstawimy do lodówki, wszystko się ze sobą połączy i nie będzie widać pęknięć. Pamiętać, aby nie otwierać formy, aż do momentu podania. Tartę przechowywać w lodówce.

Mogą rownież Ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Magda
    12 maja, 2018 at 11:18 pm

    Masło do masy budyniowej w wersji vegan da się czymś zamienić? 🙂

    • Ania
      Reply
      Ania
      23 maja, 2018 at 10:14 am

      Zawsze używam masła vegańskiego, nadaje ono lepszą konsystencję masie budyniowej i lepiej się rozprowadza. Jeśli nie chcesz używać masła, po prostu pomiń ten składnik 🙂 masa będzie się zachowywać i smakować jak zwykły budyń

    Zostaw komentarz