Ciasta/ Słodkie

Tarta jaglana na spodzie ciasteczkowym

Pyszna tarta jaglana, która nie wymaga pieczenia. Odkładamy na noc do lodówki, a na drugi dzień serwujemy naszym gościom. Spód ciasta zrobiony jest z ciasteczek digestive z dodatkiem masła. Dwukolorowy krem na bazie kaszy jaglanej i mleka migdałowego pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki & przygotowanie

POTRZEBUJESZ:

Spód:

  • 300 g ciastek digestive firmy Schar
  • 100 g masła

Krem:

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 1,75 l mleka migdałowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady ( np.: Goplana)
  • łyżeczka kakao
  • 6 łyżek miodu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

dodatkowo:

  • owoce np.: truskawki, borówki, banan, maliny, winogrono

PRZYGOTOWANIE:

Spód:

  1. Ciastka zmielić w termomiksie z masłem.
  2. Przygotować blachę o średnicy  23 cm. Spód wyłożyć papierem. Blachę wykleić ciastkami. Odstawić do lodówki na 30 minu.

Ciemny krem:

  1. Połowę kaszy (200g) opłukać pod bieżącą wodą i wsypać do garnka. Zalać 750 ml mleka. Gotować do miękkości pod przykryciem (około 15 minut).
  2. Do garnka dodać połamaną czekoladę, 4 łyżki miodu i wymieszać. Odstawić masę na 5 minut aby  lekko ostygła, a następnie przełożyć do termomiksu i zblendować.
  3. Na gotowy spód przełożyć czekoladowy krem. Całość włożyć do lodówki na 30 minut.

Jasny krem:

  1. Drugą połowę kaszy (200g) opłukać pod bieżącą wodą i wsypać do garnka. Zalać resztą mleka. Gotować do miękkości pod przykryciem (około 15 minut).
  2. Do garnka dodać cukier wanilinowy i 2 łyżki miodu. Odstawić masę na 5 minut aby  lekko ostygła, a następnie przełożyć do termomiksu i zblendować.
  3. Wyjąć wcześniej przygotowaną tartę z lodówki i rozprowadzić na niej ostatnią warstwę kremu.

Pozostawić w lodówce na  minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przybrać owocami.

Tarta jaglana na spodzie ciasteczkowym

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • spód tarty:
  • 300 g ciastek digestive firmy Schar
  • 100 g masła
  • krem jaglany:
  • 400 g kaszy jaglanej
  • 1,75 l mleka migdałowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady ( np.: Goplana)
  • łyżeczka kakao
  • 6 łyżek miodu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • dodatkowo:
  • owoce np.: truskawki, borówki, banan, maliny, winogrono

Sposób przygotowania

1

Spód tarty:

2

Ciastka zmielić w termomiksie z masłem.

3

Przygotować blachę o średnicy 23 cm. Spód wyłożyć papierem. Blachę wykleić ciastkami. Odstaić do lodówki na 30 minut

4

Ciemny krem:

5

200 g kaszy opłukać pod bieżącą wodą i wsypać do garnka. Zalać 750 ml mleka. Gotować do miękkości pod przykryciem (około 15 minut).

6

Do garnka dodać połamaną czekoladę, 4 łyżki miódu i wymieszać. Odstawić na 5 minut aby lekko ostygła. Kaszę przełożyć do termomiksu i zblendować.

7

Na gotowy spód przełożyć czekoladowy krem. Całość włożyć do lodówki na 30 minut

8

Jasny krem:

9

200 g kaszy opłukać pod bieżącą wodą i wsypać do garnka. Zalać 1 l mleka. Gotować do miękkości pod przykryciem (około 15 minut).

10

Do garnka dodać cukier wanilinowy i 2 łyżki miodu. Odstawić na 5 minut aby lekko ostygła. Kaszę przełożyć do termomiksu i zblendować.

11

Wyjąć wcześniej przygotowaną tartę z lodówki i rozprowadzić ostatnia warstwę kremu.

12

Pozostawić w lodówce na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przybrać owocami.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz