Słodkie/ Świąteczne

Tofurnik z kajmakiem na kruchym spodzie

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

Spód:

  • 100 g maki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżka mielonego złotego siemienia lnianego
  • 150 g zimnego wegańskiego masła
  • 40 g płynnego miodu

Masa tofurnikowa:

  • 585 g naturalnego tofu
  • 300 ml mleczka kokosowego (użyłam z firmy Real Thai w kartonie)
  • 120 g drobnego cukru
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • około 40 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 szczypty wanilii

Polewa kajmakowa:

  • 200 g wegański skondensowany napój kokosowy w puszce (użyłam z firmy Cocomi )
  • 1 łyżka napoju roślinnego (użyłam ryżowego)

Dodatkowo:

  • olej lub masło do wysmarowania formy
  • foremka o wielkości 30 cm x 17 cm
  • blender lub termomiks



Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg).
  2. Wymieszać ze sobą suche składniki na spód ciasta. Dodać miód i pokrojone w kostkę masło. Ciasto zagnieść lub wyrobić w robocie kuchennym. Owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 10 minut, na czas przygotowania masy tofurnikowej.
  3. Tofu przełożyć na ręcznik papierowy i lekko osuszyć. Wrzucić do termomiksa lub do miski i zblendować. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, wanilię i olej kokosowy. Zblendować na gładką masę.
  4. Do masy wlać mleczko kokosowe i ponownie zblendować do momentu uzyskania gładkiej masy.
  5. Foremkę wysmarować tłuszczem. Z lodówki wyjąć ciasto i wykleić spód foremki. Na wierzch wylać masę tofurnikową i włożyć do piekarnika. Piec przez około 40 minut.
  6. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia na kilka godzin.

Polewa kajmakowa:

  1. W małym garnku podgrzać napój skondensowany i dodać napój roślinny. Wymieszać do połączenia i zdjąć z ognia.
  2. Na ostygnięte ciasto wylać kajmak i rozprowadzić po całej powierzchni. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż polewa zgęstnieje.

Porady:

Zanim wylejesz masę tofurnikową na spód, spróbuj jak smakuje. Jeśli jest za mało słodka to dodaj więcej cukru. Jeśli nie czuć cytryny to dodaj trochę więcej soku. Ma przypominać w smaku słodki twarożek.

Jeśli nie przepadasz za kajmakiem, sernik możesz polać polewą czekoladową.

Cukier można zamienić na erytrytol. Ja użyłam cukru, ponieważ w składzie kajmaku i tak jest cukier. Erytrytolu dodaj troszkę więcej, niż cukru.

Tofurnik z kajmakiem na kruchym spodzie

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 Czas przygotowania: 20 min + 40 minut pieczenia + studzenie

Składniki

  • Spód:
  • 100 g maki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżka mielonego złotego siemienia lnianego
  • 150 g zimnego wegańskiego masła
  • 40 g płynnego miodu
  • Masa tofurnikowa:
  • 585 g naturalnego tofu
  • 300 ml mleczka kokosowego (użyłam z firmy Real Thai w kartonie)
  • 120 g drobnego cukru
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • około 40 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 szczypty wanilii
  • Polewa kajmakowa:
  • 200 g wegański skondensowany napój kokosowy w puszce (użyłam z firmy Cocomi )  
  • 1 łyżka napoju roślinnego (użyłam ryżowego)
  • Dodatkowo:
  • olej lub masło do wysmarowania formy
  • foremka o wielkości 30 cm x 17 cm
  • blender lub termomiks

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg).

2

Wymieszać ze sobą suche składniki na spód ciasta. Dodać miód i pokrojone w kostkę masło. Ciasto zagnieść lub wyrobić w robocie kuchennym. Owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 10 minut, na czas przygotowania masy tofurnikowej.

3

Tofu przełożyć na ręcznik papierowy i lekko osuszyć. Wrzucić do termomiksa lub do miski i zblendować. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, wanilię i olej kokosowy. Zblendować na gładką masę.

4

Do masy wlać mleczko kokosowe i ponownie zblendować do momentu uzyskania gładkiej masy.

5

Foremkę wysmarować tłuszczem. Z lodówki wyjąć ciasto i wykleić spód foremki. Na wierzch wylać masę tofurnikową i włożyć do piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6

Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia na kilka godzin.

7

Polewa kajmakowa:

8

W małym garnku podgrzać napój skondensowany i dodać napój roślinny. Wymieszać do połączenia i zdjąć z ognia.

9

Na ostygnięte ciasto wylać kajmak i rozprowadzić po całej powierzchni. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż polewa zgęstnieje.

Notatki

Zanim wylejesz masę tofurnikową na spód, spróbuj jak smakuje. Jeśli jest za mało słodka to dodaj więcej cukru. Jeśli nie czuć cytryny to dodaj trochę więcej soku. Ma przypominać w smaku słodki twarożek. Jeśli nie przepadasz za kajmakiem, sernik możesz polać polewą czekoladową. Cukier można zamienić na erytrytol. Ja użyłam cukru, ponieważ w składzie kajmaku i tak jest cukier. Erytrytolu dodaj troszkę więcej, niż cukru.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz