Ciasta/ Słodkie/ Świąteczne

Torcik jaglany na spodzie z daktyli i orzechów laskowych

Torcik jaglany nie zawiera glutenu, cukru i jest wegański. Przygotowuje się go bez pieczenia, wystarczy wstawić na noc do lodówki. Słodyczy w cieście nadaje cukier kokosowy i daktyle. Oprócz suszonych owoców spód ciasta zrobiony jest z orzechów i ciastek. Jeśli zależy wam, aby ciasto było bez cukru wybierzcie ciastka, które go nie zawierają.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

Masa jaglana:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml napoju kokosowego
  • 50 g cukru kokosowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 puszka mleczka kokosowego (zostawionego wcześniej na 24 h w lodówce)
  • 1/3 łyżeczki wanilii

Spód ciasta:

  • 10 suszonych daktyli bez pestek
  • 70 g orzechów laskowych
  • 50 g dowolnych kruchych ciastek

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Dodatkowo:

  • okrągła forma o średnicy 16 cm
  • folia spożywcza

Przygotowanie:

  1. Kasze jaglaną przepłukać na sitku z drobnymi oczkami, pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać napojem kokosowym. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać cukier kokosowy i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia
  2. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Odcedzić.
  3. W termomiksie zblendować ciastka i orzechy. Dodać daktyle i zmielić wszystko razem.
  4. Spód tarty wyłożyć folią spożywczą. Na spodzie rozprowadzić masę daktylową. Włożyć do lodówki.
  5. Kaszę jaglaną umieścić w termomiksie. Dodać sok z cytryny, wanilię i stałą część mleczka kokosowego. Zblendować na gładką masę.
  6. Masę jaglaną wylać na spód ciasta i wyrównać. Odstawić na noc do lodówki.

Polewa:

  1. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać.
  2. Odstawić na około 10 minut, aby lekko przestygła. Wierzch ciasta i boki oblać czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki, do czasu aż czekolada zastygnie.
  3. Przed podaniem ciasto wyjąć na kilka minut z lodówki. Podawać z owocami.

Porady:

Wybierz mleczko kokosowe z dobrym składem.  Smak takiego mleka jest zdecydowanie lepszy.

Aby oddzieliła się  stała część mleczka kokosowego od wody należy je wstawić dzień wcześniej do lodówki.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Wodę, która zostanie po zrobieniu ciasta możesz użyć do przygotowania śniadania np. kaszy jaglanej gotowanej na wodzie kokosowej z owocami.

Torcik jaglany na spodzie z daktyli i orzechów laskowych

Wydrukuj przepis
Porcje: 8

Składniki

  • Masa jaglana:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml napoju kokosowego
  • 50 g cukru kokosowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 puszka mleczka kokosowego (zostawionego na noc w lodówce)
  • 1/3 łyżeczki wanilii
  • Spód ciasta:
  • 10 suszonych daktyli bez pestek
  • 70 g orzechów laskowych
  • 50 g dowolnych kruchych ciastek
  • Wierzch:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Dodatkowo:
  • okrągła forma o średnicy 16 cm
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania

1

Kasze jaglaną przepłukać na sitku z drobnymi oczkami, pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać napojem kokosowym. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać cukier kokosowy i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia 

2

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Odcedzić.

3

W termomiksie zblendować ciastka i orzechy. Dodać daktyle i zmielić wszystko razem.

4

Spód tarty wyłożyć folią spożywczą. Na spodzie rozprowadzić masę daktylową. Włożyć do lodówki.

5

Kaszę jaglaną umieścić w termomiksie. Dodać sok z cytryny, wanilię i stałą część mleczka kokosowego. Zblendować na gładką masę.

6

Masę jaglaną wylać na spód ciasta i wyrównać. Odstawić na noc do lodówki.

7

Polewa:

8

Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać.

9

Odstawić na około 10 minut, aby lekko przestygła. Wierzch ciasta i boki oblać czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki, do czasu aż czekolada zastygnie.

10

Przed podaniem ciasto wyjąć na kilka minut z lodówki. Podawać z owocami.

Notatki

Wybierz mleczko kokosowe z dobrym składem.  Smak takiego mleka jest zdecydowanie lepszy. Aby oddzieliła się  stała część mleczka kokosowego od wody należy je wstawić dzień wcześniej do lodówki. Ciasto przechowywać w lodówce. Wodę, która zostanie po zrobieniu ciasta możesz użyć do przygotowania śniadania np. kaszy jaglanej gotowanej na wodzie kokosowej z owocami.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz