Przekąski/ Szybkie

Tortilla z kurczakiem i pastą z awokado

Jeśli nie masz wiele czasu na gotowanie to sprawdź koniecznie ten przepis ! Szybkie i smaczne, a za razem łatwe w przygotowaniu tortille, nadadzą się również dla każdego studenta podczas gdy sesja tuż, tuż… 😉

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz :

  • 2 tortille – użyłam firmy Schar
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • awokado
  • mała czerwona cebula
  • 1 cm papryczki chili
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • mix sałat
  • około 10 pomidorków cherry
  • ½ ogórka
  • kiełki jarmużu
  • olej

przyprawy:

  • curry
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

dodatkowo: folia aluminiowa do zawijania tortilli

Przygotowanie:

  1. Pasta: Awokado umyć, przekroić wzdłuż,otworzyć, pozbyć się pestki i wydrążyć łyżką miąższ. Umieścić w termomiksie lub w misce (jeśli użyjesz blendera). Połowę cebuli i chilli pokroić w kostkę i dorzucić do awokado. Dodać sok z cytryny, około jednej łyżki posiekanej natki i przyprawić solą, pieprzem. Zblendować.
  2. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Drugą połowę cebuli pokroić w piórka.
  3. Umyć i wyfiletować kurczaka. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, curry, papryką ostrą i słodką.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać kurczaka. Usmażyć.
  4. Podgrzać tortille w piekarniku lub na patelni.
  5. Tortille ułożyć na foli aluminiowej i wysmarować pastą z awokado. Na placku ułożyć sałatę, pomidorki, ogórka, cebulkę, kurczaka i kiełki.
  6. Tortille zawinąć, szczelnie zagniatając folie po bokach. Podawać przekrojoną na pół.

Porady:

Najlepiej podgrzewać tortille na patelni, pozostaje ona wtedy miękka i łatwiej się ją zawija

Tortilla z kurczakiem i pastą z awokado

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 tortille – użyłam firmy Schar
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • awokado
  • mała czerwona cebula
  • chilli
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • mix sałat
  • około 10 pomidorków cherry
  • ½ ogórka
  • kiełki jarmużu
  • olej
  • przyprawy:
  • curry
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo: folia aluminiowa do zawijania tortilli

Sposób przygotowania

1

Pasta: Awokado umyć, przekroić wzdłuż,otworzyć, pozbyć się pestki i wydrążyć łyżką miąższ. Umieścić w termomiksie lub w misce (jeśli użyjesz blendera). Połowę cebuli i chilli pokroić w kostkę (około 1 cm kawałek) i dorzucić do awokado. Dodać sok z cytryny, około jednej łyżki posiekanej natki i przyprawić solą, pieprzem. Zblendować.

2

Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Drugą połowę cebuli pokroić w piórka.

3

Umyć i wyfiletować kurczaka. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, curry, papryką ostrą i słodką.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać kurczaka. Usmażyć.

4

Podgrzać tortille w piekarniku lub na patelni.

5

Tortille ułożyć na foli aluminiowej i wysmarować pastą z awokado. Na placku ułożyć sałatę, pomidorki, ogórka, cebulkę, kurczaka i kiełki.

6

Tortille zawinąć, szczelnie zagniatając folie po bokach. Podawać przekrojoną na pół.

Notatki

Najlepiej podgrzewać tortille na patelni, pozostaje ona wtedy miękka i łatwiej się ją zawija

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz