Owoce morza i ryby/ Przekąski/ Przystawki

Tuńczyk tataki

Kolejne zadanie wykonane. Tym razem miałam za zadanie przygotować Tuna tataki 🙂 Tataki jest to japońska technika, którą stosuje się do przygotowania ryb ale również mięsa. Polega na szybkim obsmażeniu w bardzo wysokiej temperaturze, tak aby środek pozostał nadal surowy. Po usmażeniu rybę kroi się w cienkie plastry i polewa sosem.

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować :

  • 400 g dobrej jakości tuńczyka (aby uzyskać odpowiedni kształt prostokąta najprawdopodobniej będziesz potrzebować go więcej)
  • 2 łyżki sezamu
  • sól
  • olej

sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • limonka
  • imbir wielkości kciuka
  • kilka zielonych łodyg dymki
  • olej

Przygotowanie:

Tuńczyk:

  1. Tuńczyka pokroić w długie, prostokątne sześciany.
  2. Rybę posypać solą.
  3. Na suchej patelni uprażyć sezam. Wysypać na talerz.
  4. Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć tuńczyka. Smażyć po około 15 sekund z 4 dłuższych stron. W sumie smażyć około 1 minuty.
  5. Zdjąć z ognia i obtoczyć w sezamie. Pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej włożyć go na chwile do lodówki.


Sos:

  1. Imbir obrać i drobno posiekać.
  2. Z limonki wycisnąć sok.
  3. Dymkę drobno posiekać w ilości 2 łyżek.
  4. W miseczce wymieszać: sos sojowy, miód, olej, imbir, dymkę i około 2 łyżek soku z limonki.

Tuna Tataki

  1. Usmażonego i schłodzonego tuńczyka pokroić w cienkie plastry.
  2. Rybę ułożyć na talerzu i polać sosem.

Porady:

Kupując tuńczyka wyobraź sobie kształt jaki powinieneś/powinnaś uzyskać do przygotowania tego dania. Ja kupiłam około 700 g i z tego wykroiłam 3 sześciany. Z reszty przygotowałam tatar z tuńczyka.

Tuńczyk powinien mieć kształt prostokąta. Chodzi o to, aby ławo się go kroiło w równe cienkie plastry.

Ryba powinna być ścięta na zewnątrz, a surowa w środku.

Tuna Tataki podaje się na zimno.

Zupa z pieczonej cukinii z ryżem

Wydrukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 400 g dobrej jakości tuńczyka (aby uzyskać odpowiedni kształt prostokąta najprawdopodobniej będziesz potrzebować go więcej)
  • 2 łyżki sezamu
  • sól
  • olej
  • sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • limonka
  • imbir wielkości kciuka
  • kilka zielonych łodyg dymki
  • olej

Sposób przygotowania

1

Tuńczyk:

2

Tuńczyka pokroić w długie, prostokątne sześciany.

3

Rybę posypać solą.

4

Na suchej patelni uprażyć sezam. Wysypać na talerz.

5

Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć tuńczyka. Smażyć po około 15 sekund z 4 dłuższych stron. W sumie smażyć około 1 minuty.

6

Zdjąć z ognia i obtoczyć w sezamie. Pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej włożyć go na chwile do lodówki.

7

Sos:

8

Imbir obrać i drobno posiekać.

9

Z limonki wycisnąć sok.

10

Dymkę drobno posiekać w ilości 2 łyżek.

11

W miseczce wymieszać: sos sojowy, miód, olej, imbir, dymkę i około 2 łyżek soku z limonki.

12

Tuna Tataki

13

Usmażonego i schłodzonego tuńczyka pokroić w cienkie plastry.

14

Rybę ułożyć na talerzu i polać sosem.

Notatki

Kupując tuńczyka wyobraź sobie kształt jaki powinieneś/powinnaś uzyskać do przygotowania tego dania. Ja kupiłam około 700 g i z tego wykroiłam 3 sześciany. Z reszty przygotowałam tatar z tuńczyka. Tuńczyk powinien mieć kształt prostokąta. Chodzi o to, aby ławo się go kroiło w równe cienkie plastry. Ryba powinna być ścięta na zewnątrz, a surowa w środku. Tuna Tataki podaje się na zimno.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz