Kolejne zadanie wykonane. Tym razem miałam za zadanie przygotować Tuna tataki 🙂 Tataki jest to japońska technika, którą stosuje się do przygotowania ryb ale również mięsa. Polega na szybkim obsmażeniu w bardzo wysokiej temperaturze, tak aby środek pozostał nadal surowy. Po usmażeniu rybę kroi się w cienkie plastry i polewa sosem.
Składniki & przygotowanie
Będziesz potrzebować :
- 400 g dobrej jakości tuńczyka (aby uzyskać odpowiedni kształt prostokąta najprawdopodobniej będziesz potrzebować go więcej)
- 2 łyżki sezamu
- sól
- olej
sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- limonka
- imbir wielkości kciuka
- kilka zielonych łodyg dymki
- olej
Przygotowanie:
Tuńczyk:
- Tuńczyka pokroić w długie, prostokątne sześciany.
- Rybę posypać solą.
- Na suchej patelni uprażyć sezam. Wysypać na talerz.
- Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć tuńczyka. Smażyć po około 15 sekund z 4 dłuższych stron. W sumie smażyć około 1 minuty.
- Zdjąć z ognia i obtoczyć w sezamie. Pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej włożyć go na chwile do lodówki.
- Imbir obrać i drobno posiekać.
- Z limonki wycisnąć sok.
- Dymkę drobno posiekać w ilości 2 łyżek.
- W miseczce wymieszać: sos sojowy, miód, olej, imbir, dymkę i około 2 łyżek soku z limonki.
Tuna Tataki
- Usmażonego i schłodzonego tuńczyka pokroić w cienkie plastry.
- Rybę ułożyć na talerzu i polać sosem.
Porady:
Kupując tuńczyka wyobraź sobie kształt jaki powinieneś/powinnaś uzyskać do przygotowania tego dania. Ja kupiłam około 700 g i z tego wykroiłam 3 sześciany. Z reszty przygotowałam tatar z tuńczyka.
Tuńczyk powinien mieć kształt prostokąta. Chodzi o to, aby ławo się go kroiło w równe cienkie plastry.
Ryba powinna być ścięta na zewnątrz, a surowa w środku.
Tuna Tataki podaje się na zimno.
Zupa z pieczonej cukinii z ryżem
Wydrukuj przepisSkładniki
- 400 g dobrej jakości tuńczyka (aby uzyskać odpowiedni kształt prostokąta najprawdopodobniej będziesz potrzebować go więcej)
- 2 łyżki sezamu
- sól
- olej
- sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- limonka
- imbir wielkości kciuka
- kilka zielonych łodyg dymki
- olej
Sposób przygotowania
Tuńczyk:
Tuńczyka pokroić w długie, prostokątne sześciany.
Rybę posypać solą.
Na suchej patelni uprażyć sezam. Wysypać na talerz.
Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć tuńczyka. Smażyć po około 15 sekund z 4 dłuższych stron. W sumie smażyć około 1 minuty.
Zdjąć z ognia i obtoczyć w sezamie. Pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej włożyć go na chwile do lodówki.
Sos:
Imbir obrać i drobno posiekać.
Z limonki wycisnąć sok.
Dymkę drobno posiekać w ilości 2 łyżek.
W miseczce wymieszać: sos sojowy, miód, olej, imbir, dymkę i około 2 łyżek soku z limonki.
Tuna Tataki
Usmażonego i schłodzonego tuńczyka pokroić w cienkie plastry.
Rybę ułożyć na talerzu i polać sosem.
Notatki
Kupując tuńczyka wyobraź sobie kształt jaki powinieneś/powinnaś uzyskać do przygotowania tego dania. Ja kupiłam około 700 g i z tego wykroiłam 3 sześciany. Z reszty przygotowałam tatar z tuńczyka. Tuńczyk powinien mieć kształt prostokąta. Chodzi o to, aby ławo się go kroiło w równe cienkie plastry. Ryba powinna być ścięta na zewnątrz, a surowa w środku. Tuna Tataki podaje się na zimno.
Brak komentarzy