Ciastka/ Słodkie

Walentynkowe chruściki

Słodkie serduszka na walentynki! Ciasteczka łatwo się przygotowuje. Wystarczy zagnieść ciasto i  usmażyć na głębokim oleju. Posypane cukrem pudrem smakują jak chrusty 🙂

Składniki & przygotowanie

Potrzebujesz:

ciasto:

  • 500 g mąki uniwersalnej Shar
  • 6 żółtek
  • 200 ml śmietanki sojowej lub ryżowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 0,5l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
  2. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na około 2/3 mm. Za pomocą foremek wycinać serduszka.
  3. Na patelni rozgrzać olej i ostrożnie wkładać serduszka tak aby się nie dotykały. Smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  4. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady:

Po usmażeniu ułóż serduszka na ręczniku papierowym aby osączyć zbędny tłuszcz.

Walentynkowe chruściki

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • ciasto:
  • 500 g mąki uniwersalnej Shar
  • 6 żółtek
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 0,5l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

2

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na około 2/3 mm. Za pomocą foremek wycinać serduszka.

3

Na patelni rozgrzać olej i ostrożnie wkładać serduszka tak aby się nie dotykały. Smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.

4

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Notatki

Po usmażeniu ułóż serduszka na ręczniku papierowym aby osączyć zbędny tłuszcz.

Mogą rownież Ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Zuza
    13 lutego, 2017 at 11:14 pm

    Na oleju kokosowym można je usmażyć ?:)

    • Ania
      Reply
      Ania
      20 lutego, 2017 at 10:36 am

      Olej kokosowy posiada dużą temperaturę dymienia wiec wydaję mi się że może Pani usmażyć na nim ciastka. Jeszcze nie próbowałam ale jeśli się Pani zdecyduję na olej kokosowy chętnie poznam opinie jak się zachowywał podczas smażenia 🙂

    Zostaw komentarz