Bez cukru/ Lekkostrawne/ Słodkie/ Świąteczne

Wegańska babka bez glutenu i cukru

Długo męczyłam się z przepisem na babkę, a przecież musi ona stanąć na wielkanocnym stole 😛 Zazwyczaj wychodziły mi za suche, sypały się i kolejnego dnia były do wyrzucenia. Wyprobowałam nową mąkę z migdałów ziemnych – chufa, okazała się idealna do wypieku babki 🙂 jest tańsza niż mąka migdałowa i wpływa korzystnie na nasz organizm. Działa przeciwbakteryjnie, jest bogata w potas, magnez, witaminę C i E. Mąkę z migdałów ziemnych znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością. Dodatkowo babka nie zawiera nabiału, mąki kukurydzianej i cukru.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania babki  potrzebujesz:

  • 100 g maki ryżowej
  • 90 g maki jaglanej
  • 90 g maki z migdałów ziemnych
  • 2 łyżki tapioki
  • 280 ml napoju ryżowego
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 100 g ksylitolu
  • szczypta wanilii
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do wysmarowania foremki

dodatkowo:

  • ksylitol do posypania babki
  • foremka do babki o średnicy 17 cm

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra/dół).
  2. Siemię lniane zalać wrząca woda, dobrze wymieszać trzepaczką. Odstawić na 10 minut.
  3. W misce wymieszać suche składniki. Dodać olej, ocet, siemię i lekko przemieszać. Wlać napój i sok z cytryny, wymieszać.
  4. Formę do babki wysmarować dokładnie olejem i przelać masę.
  5. Piec w piekarniku około 60 minut.
  6. Wyjąć babkę z piekarnika i wyciągnąć z foremki. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  7. Ksylitol zblendować na pył i posypać babkę (porady).

Porady:

Siemię lniane musi zrobić się klejące wiec po zalaniu gorącą wodą trzeba je odstawić na kilka minut.

Najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyka czy babka jest już gotowa. Włóż patyczek w środek babki i jeśli będzie on suchy to znaczy, że możesz wyciągać babkę. Jeśli na patyczku zostanie mokre ciasto to zostaw ją jeszcze chwile.

Lubię, kiedy babka jest posypana pudrem na wierzchu. Nie jest to obowiązkowe. Można pominąć krok zmielenia ksylitolu na puder. Jeśli możesz zwykły cukier możesz ją posypać cukrem pudrem.

Jeśli babka będzie się za mocno przypiekać przykryj ją folią aluminiową.

Wegańska babka bez glutenu i cukru

Wydrukuj przepis
Porcje: około 8 porcji Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 100 g maki ryżowej
  • 90 g maki jaglanej
  • 90 g maki z migdałów ziemnych
  • 2 łyżki tapioki
  • 280 ml napoju ryżowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 100 g ksylitolu
  • szczypta wanilii
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do wysmarowania foremki
  • dodatkowo:
  • ksylitol do posypania babki
  • foremka do babki o średnicy 17 cm

Sposób przygotowania

1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra/dół).

2

Siemię lniane zalać wrząca woda, dobrze wymieszać trzepaczką. Odstawić na 10 minut.

3

W misce wymieszać suche składniki. Dodać olej, ocet, siemię i lekko przemieszać. Wlać napój i sok z cytryny, wymieszać.

4

Formę do babki wysmarować dokładnie olejem i przelać masę.

5

Piec w piekarniku około 60 minut.

6

Wyjąć babkę z piekarnika i wyciągnąć z foremki. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

7

Ksylitol zblendować na pył i posypać babkę (porady).

Notatki

Siemię lniane musi zrobić się klejące wiec po zalaniu gorącą wodą trzeba je odstawić na kilka minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyka czy babka jest już gotowa. Włóż patyczek w środek babki i jeśli będzie on suchy to znaczy, że możesz wyciągać babkę. Jeśli na patyczku zostanie mokre ciasto to zostaw ją jeszcze chwile. Lubię, kiedy babka jest posypana pudrem na wierzchu. Nie jest to obowiązkowe. Można pominąć krok zmielenia ksylitolu na puder. Jeśli możesz zwykły cukier możesz ją posypać cukrem pudrem. Jeśli babka będzie się za mocno przypiekać przykryj ją folią aluminiową.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz