Zupy

Wegański chłodnik z awokado i ogórka z dodatkiem rzodkiewki i kolendry

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

Składniki:

  • 3 ogórki
  • 2 dojrzałe awokado
  • około 6 rzodkiewek
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 wegańskie jogurty naturalne (użyłam kokosowe firmy PlantON)
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (może być zwykły)
  • pęczek kolendry
  • mała garść liści mięty
  • około 60 ml zimnej wody
  • około 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • blender

Przygotowanie:

  1. Awokado przekroić na pól i pozbyć się pestki. Wyjąć miąższ za pomocą łyżki i wrzucić do miski.
  2. Jednego ogórka obrać i pokroić na 4 części (do zblendowania). Dwa pozostałe przekroić wzdłuż na pół i pozbyć się gniazd nasiennych.
  3. Do miski z awkodao dodać: jednego pokrojonego ogórka, gniazda nasienne, jogurty i czosnek niedźwiedzi. Zblednować na gładką masę. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wlać łyżkę oliwy i jeśli potrzeba, odrobinę wody. Ponownie zblendować. Schować do lodówki.
  4. Wydrążone ogórki, rzodkiewki i czerwoną cebulę pokroić w małą kostkę.
  5. Kolendrę i mięte drobno posiekać.
  6. Chłodnik wyjąć z lodówki i dodać pokrojone warzywa. Włożyć ponownie, na około godzinę albo dłużej, aby się schłodził.
  7. Schłodzony chłodnik wyjąć z lodówki i wrzucić świeże zioła. Wymieszać i serwować w miseczkach.

Porady:

Zblednowana masa może wyjść gęsta. Wszystko zależy od gęstości jogurtu i ilości wody w ogórkach. Jeśli chłodnik wyjdzie za gęsty, to dodać trochę zimnej wody

Uwielbiam kolendrę, więc dodaje jej sporo do chłodnika.  Jej ilość zależy od Ciebie. Jeśli za nią nie przepadasz, możesz dodać pietruszkę.

Aby cebula była łatwiejsza do strawienia, można ją przelać gorącą woda na sitku. Należy to zrobić przed dodaniem do chłodnika.

Wegański chłodnik z awokado i ogórka z dodatkiem rzodkiewki i kolendry

Wydrukuj przepis
Porcje: 6 porcji Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Składniki

  • 3 ogórki
  • 2 dojrzałe awokado
  • około 6 rzodkiewek
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 wegańskie jogurty naturalne (użyłam kokosowe firmy PlantON)
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (może być zwykły)
  • pęczek kolendry
  • mała garść liści mięty
  • około 60 ml zimnej wody
  • około 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • blender

Sposób przygotowania

1

Awokado przekroić na pól i pozbyć się pestki. Wyjąć miąższ za pomocą łyżki i wrzucić do miski.

2

Jednego ogórka obrać i pokroić na 4 części (do zblendowania). Dwa pozostałe przekroić wzdłuż na pół i pozbyć się gniazd nasiennych.

3

Do miski z awkodao dodać: jednego pokrojonego ogórka, gniazda nasienne, jogurty i czosnek niedźwiedzi. Zblednować na gładką masę. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wlać łyżkę oliwy i jeśli potrzeba, odrobinę wody. Ponownie zblendować. Schować do lodówki.

4

Wydrążone ogórki, rzodkiewki i czerwoną cebulę pokroić w małą kostkę.

5

Kolendrę i mięte drobno posiekać.

6

Chłodnik wyjąć z lodówki i dodać pokrojone warzywa. Włożyć ponownie, na około godzinę albo dłużej, aby się schłodził.

7

Schłodzony chłodnik wyjąć z lodówki i wrzucić świeże zioła. Wymieszać i serwować w miseczkach.

Notatki

Zblednowana masa może wyjść gęsta. Wszystko zależy od gęstości jogurtu i ilości wody w ogórkach. Jeśli chłodnik wyjdzie za gęsty, to dodać trochę zimnej wody Uwielbiam kolendrę, więc dodaje jej sporo do chłodnika.  Jej ilość zależy od Ciebie. Jeśli za nią nie przepadasz, możesz dodać pietruszkę. Aby cebula była łatwiejsza do strawienia, można ją przelać gorącą woda na sitku. Należy to zrobić przed dodaniem do chłodnika.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz